Ga verder naar de inhoud

Werkgroep geologie (geolim)

Wie de Limburgse geologie bestudeert maakt een boeiende reis door de tijd.

Dat weten de vrijwilligers van de geologische werkgroep als geen ander. Zij inventariseren en conserveren ons geologisch erfgoed.

“Geologie vertelt ons eeuwenoude verhalen. Over tropische zeeën die onze provincie ooit overspoelden, over ijskoude smeltwaterrivieren die hier ooit stroomden, of over moerassen en kalkrijk kwelwater. Als detectives onderzoeken wij de Limburgse geologie. En natuurlijk delen we onze kennis met andere geïnteresseerden.”

Roland Dreesen, voorzitter

Geologisch erfgoed inventariseren en conserveren

Ken je het stenenpad in Kattevennen? Hier vind je 30 unieke rotsblokken die meer dan 500 miljoen jaar aardgeschiedenis uitbeelden. Dit educatieve pad met bijhorende publicatie ("Stenen vertellen. Een reis door tijd en klimaat. 500 miljoen jaar aardgeschiedenis in een notendop") is maar één van de vele initiatieven van de geologische werkgroep.

Om ons geologisch erfgoed te inventariseren en conserveren, organiseren de vrijwilligers uiteenlopende activiteiten:

  • gericht terreinwerk zoals handboorcampagnes of grindtellingen
  • laboratoriumonderzoek zoals zandanalyses en metingen van korrelgrootten
  • cursussen en publieksactiviteiten zoals begeleide wandelingen of lezingen
  • burgerwetenschap zoals het opsporen en opmeten van zwerfstenen

Wetenschappelijke publicaties, fietsroutes en zoekkaarten

Wil je meer lezen over geologie? Dan zijn de publicaties van de werkgroep geologie iets voor jou. Alle publicaties van de werkgroep kan je bekijken in onze kennisbank.

Een paar recente voorbeelden:

Buitengewoon Limburg

In 2021 blies LIKONA 30 kaarsjes uit.

Naar aanleiding van dat jubileum maakten we samen met TV-Limburg een reeks filmpjes over de Limburgse natuurvrijwilligers. In dit filmpje maak je kennis met Albert Baenens van het Limburgs Landchap en Lydia Schraepen van de werkgroep geologie.

Word vrijwilliger

Wil je nog een stapje verder gaan? Sluit je dan aan als vrijwilliger aansluiten bij de werkgroep. Laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.