De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
  • Start
  • Limburg boomt
  • De Duizendjarige Eik (Lummen) maakt deel uit van een unieke collectie
Duizendjarige Eik

De Duizendjarige Eik (Lummen) maakt deel uit van een unieke collectie

vrijdag, 17 februari 2017

De Duizendjarige Eik in Lummen kreeg 16 februari belangrijk buitenlands en "hoog" bezoek, namelijk enkele Britse specialisten in veteraanbomenbeheer en het vermeerderen van oude bomen en twee boomverzorgers. Om de genen van de belangrijke oude eiken in Europa veilig te stellen, zijn de Britten "een heuse ronde van veteraaneiken" gestart. Het is de bedoeling om een collectie aan te leggen van jonge bomen die genetisch identiek zijn aan de veteraaneiken. De Duizendjarige Eik in Lummen is een van de weinige eiken in Vlaanderen die uitverkoren is om deel uit te maken van deze unieke collectie.

Onder het nauwlettend oog van Ted Green, stichter van het Ancient Tree Forum en oud-bomenbeheerder van het Engelse Kroondomein Windsor Great Park, snoeiden twee boomverzorgers twijgen van de Duizendjarige Eik. Die twijgen zullen door de Britten geënt worden op een wortel van een jonge eik, waarna een kloon van de moederboom ontstaat. Het is de bedoeling die "klonen" aan te planten in levende collecties verspreid over heel Europa. Op die manier zullen de unieke genen van de Duizendjarige Eik en andere "oudjes" voor eeuwig bewaard blijven.

Waarom al die moeite? Ted Green verwoordt het zo: “Oude bomen moeten we koesteren en beschermen omdat ze genen in zich dragen die in de loop van de eeuwen uniek zijn geworden. De veteraanbomen zijn de laatste overlevenden van hun generatie.” De collectie van veteraanbomen kan volgens de Britse specialist nog erg belangrijk worden gezien de klimaatverandering die op kruissnelheid komt en de nieuwe boomziekten en -plagen die de wereld rondtrekken.

Bekijk het filmpje op de Facebookpagina van het Regionaal Landschap Lage Kempen.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.
  • Start
  • Limburg boomt
  • De Duizendjarige Eik (Lummen) maakt deel uit van een unieke collectie