De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strict noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te navigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker toegesneden reclame en andere informatie te tonen.

A tot Z (Tips voor een fitte vijver)

Hardheid van water

De hardheid is een maat voor het aanwezig zijn van magnesium- en calciumcarbonaat, dat laatste is beter gekend als kalk. De hardheid van het water beïnvloedt het zuiveringsproces. 

De belangrijkste waarden voor vijverwater zijn: de totale hardheid (GH-waarde) en de karbonaathardheid (KH-waarde). Deze kun je controleren met strips die in de handel te verkrijgen zijn.