De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC

A tot Z (Tips voor een fitte vijver)

Invasieve exoten

Deze planten en dieren komen van nature niet bij ons voor. De meeste uitheemse soorten kunnen niet overleven in onze natuur. Ze vormen geen plaag of richten geen schade aan.

Wanneer de uitheemse soort zich wel vestigt én zich sterk uitbreidt, kan er schade of overlast ontstaan. Dan spreken we van een "invasieve" uitheemse soort of "invasieve exoot".

Een bekend voorbeeld is de Amerikaanse brulkikker. Die eet alles op wat hij in zijn mond kan steken (ook inheemse kikkers, salamanders en zelfs muisjes). Een ander voorbeeld is parelvederkruid, dat in een mum van tijd een hele vijver kan overwoekeren.

Invasieve waterplanten veroorzaken in jouw vijver maar ook elders heel wat problemen zoals zuurstofgebrek en ze verdringen andere planten. De bestrijding kost de overheid miljoenen euro’s. Op www.ecopedia.be/exoten/uitheemse_invasieve_planten vind je een overzicht van een aantal voor Vlaanderen belangrijke uitheemse invasieve plantensoorten. Je vindt hier ook een lijst van inheemse alternatieven.

Je kunt ook een zoekkaart raadplegen om invasieve waterplanten te herkennen en meer info over de problematiek van invasieve waterplanten te ontdekken.

Tips voor een fitte vijver
Stille waters in Limburg

Nieuws

maandag, 13 augustus 2018
Provinciemedewerkers testen de vijver op het domein
De campagne "Meet de fitheid van je vijver" brengt zoveel mogelijk Limburgse vijvers en poelen in kaart en test hun fitheid. Collega’s van het Provinciehuis gingen alvast enthousiast aan de slag in de...
donderdag, 12 juli 2018
Gedeputeerde Vandenhove met twee anderen in de Fruitvallei in Sint-Truiden.
De provinciale campagne "Meet de fitheid van je vijver" loopt van 16 mei tot en met 30 september 2018 en roept elke Limburger op om via www.stillewatersdoorgronden.be de fitheid van vijvers te meten....
woensdag, 20 juni 2018
Blaasjeskruid
Al 690 Stille Waters! 690 Limburgers hebben de fitheid van hun vijver gemeten. Doe ook mee en we hebben nog voor de zomervakantie 1.000 vijvers! Op het einde van juni wordt het eerste...