De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Stille waters in Limburg doorgronden

Waarom dit project?

Stille waters zijn (relatief) kleine, stilstaande waterelementen zoals poelen, vennen, vijvers, grachten, wadi’s en overstromingsplassen.
In vergelijking met stromende rivieren en meren zijn ze ondergewaardeerd en minder onderzocht.

De waarde van stille waters

Stille waters zijn nochtans van groot belang voor mens en dier. Denk maar aan directe of indirecte drinkwatervoorziening, bescherming tegen overstromingen, hitte of droogte. Je kunt er actief ontspannen of juist stilletjes van genieten. Ze hebben een positief effect op mentale en fysische gezondheid.

Voor de natuur betekenen stille waters een belangrijk onderdeel van leef- en verbindingsgebieden. Er is geen leven zonder water.

De waarde van onderzoeken

Onderzoeken is belangrijk om de wereld te leren kennen en te begrijpen, om zelf kennis op te sporen en te verwerken. Hierdoor word je een wetenschapper: nieuwsgierig, open, creatief, kritisch, gedisciplineerd, vasthoudend en diepgravend, ... Dit zijn cruciale eigenschappen om een zinvolle bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken.

Het Provinciaal Natuurcentrum organiseert samen met tal van partners diverse onderzoeksprojecten voor diverse doelgroepen. Meer informatie over deze werking vind je terug onder LIVEC.

Alles over: water

Lees ook: