De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Stille waters in Limburg doorgronden

Stille waters doorgronden

Het Provinciaal Natuurcentrum en haar partners brengen Limburgse waterelementen in kaart, onderzoeken hun chemische en ecologische kwaliteit en willen deze ook verbeteren.

Stille waters zijn (relatief) kleine, stilstaande waterelementen zoals poelen, vennen, vijvers, grachten, wadi’s en overstromingsplassen.
Als je ze vergelijkt met de stromende rivieren en meren zijn ze ondergewaardeerd en minder onderzocht. Ze bieden echter een zeer goede oplossing voor tal van problemen die veroorzaakt worden door de klimaatverandering en de toenemende verstedelijking.

De waarde van stille waters

Stille waters zijn van groot belang voor mens en dier. Denk maar aan directe of indirecte drinkwatervoorziening, bescherming tegen overstromingen, hitte of droogte. Je kunt er actief ontspannen of juist stilletjes van genieten. Ze hebben een positief effect op mentale en fysische gezondheid.

Voor de natuur betekenen stille waters een belangrijk onderdeel van leef- en verbindingsgebieden. Er is geen leven zonder water.

Neem deel aan een onderzoeksproject

Het Provinciaal Natuurcentrum organiseert enkele citizen science projecten met verschillende doelstellingen i.s.m. partners.

Ieder project bestaat uit meerdere programma’s op maat voor specifieke doelgroepen: leerlingen en leerkrachten secundaire scholen, hoge scholen en universiteiten, vrijwilligers, Limburgers.
Deze programma’s vind je terug onder doe mee en maak je startklaar.

Per programma willen we

  1. accurate wetenschappelijke gegevens verzamelen via gestandaardiseerde meetmethoden ter ondersteuning van de onderzoeksvragen
  2. burgers sensibiliseren over de waarde van stille waters door hen zelf te laten en te leren onderzoeken en experimenteren
  3. de relatie tussen de burgers, wetenschappers en de beleidsmakers versterken
  4. de resultaten delen met iedereen
  5. natuurbeleving, creatief, vakoverschrijdend en systeemdenken, NMEDO en onderzoekseducatie bieden aan de deelnemers van het onderzoeksproject.

De waarde van onderzoeken

Onderzoek doen is belangrijk om de wereld te leren kennen en te begrijpen, om zelf kennis op te sporen en te verwerken. Hierdoor ontwikkel je de houding van een wetenschapper: nieuwsgierig, open, creatief, kritisch, gedisciplineerd, vasthoudend en diepgravend, ... cruciale eigenschappen om een zinvolle bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken.

Meer informatie

In Over LIVEC - Documenten en rapporten vind je enkele documenten terug met meer informatie over het project Stille waters doorgronden.

Stille waters in Limburg
Stille waters in de kijker
Stille waters - Rescue H2O

Nieuws

woensdag, 14 juni 2017
midden in de natuur, op en rond een picknickbank, luisteren de gidsen naar de uitleg van de lesgever
Als educatieve gids van het Provinciaal Natuurcentrum, of van een ander Limburgs Natuurcentrum, kun je deelnemen aan de opleiding “Stille Waters Doorgronden”. Als gids kun je dan meewerken aan het...
woensdag, 14 juni 2017
stille waters in de kijker
"Stille waters in de kijker" loopt nog tot 30 juni. De campagne brengt jong en oud in contact met water en waterleven. In de buurt van water valt altijd iets te beleven en te ontdekken. Kleine waterbeestjes,...
maandag, 22 mei 2017
op zoek naar waterleven in de vallei van de Herk
Op zondag 21 mei 2017 ging de excursie in het kader van Stille waters in de kijker "off road". De zoektocht naar waterleven leidde de natuurliefhebbers langs diverse poelen, mooie graslanden...