Ga verder naar de inhoud

Werkgroep vogels

De 150 vrijwilligers van de vogelwerkgroep zijn al sinds 1973 actief. Jaarlijks nemen zij deel aan inventarisaties, tellingen en ringwerk.

En al dat meten loont: de vrijwilligers namen al 464 (onder)soorten waar in onze provincie.

“Je kan het hele jaar door vogels tellen. Daarom bestaat er geen betere hobby: je hebt altijd een reden om ‘van huis’ te zijn. In het voor- en najaar tellen we overtrekkende vogels op twintig vaste telposten. In de winter tellen we watervogels. En in het voorjaar en de zomer tellen we broedvogels. Dat doen we met een groep ervaren tellers, maar ook jonge spotters zijn welkom.”

Jan Stevens, vrijwilliger

Verschillende manieren om vogels te spotten

De vrijwilligers van deze werkgroep beoefenen verschillende takken van de ornithologie:

  • Broedvogelonderzoek
    Ornithologen van de werkgroep telden sinds 1974 in totaal 179 verschillende soorten broedvogels. Een groot aantal daarvan volgen ze al bijna veertig jaar op. Deze gegevens vind je terug in de drie Limburgse broedvogelatlassen. Daarnaast werken de vrijwilligers mee aan het Bijzonder Broedvogelproject, een initiatief van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.
  • Ringwerk
    Drie ringwerkgroepen (Noord-Limburg, Midden-Limburg en Zuid-Limburg) ringen jaarlijks tussen de 70.000 en 100.000 vogels. Dit zijn vogels van 100 verschillende soorten.
  • Trektellingen
    Jaarlijks organiseren we op 9 vaste telposten tellingen van overvliegende vogels. Dit geeft een mooi beeld van de verspreiding van trekvogels in onze provincie.
  • Watervogeltellingen
    Van september tot maart vinden de watervogeltellingen plaats. De Stichting Vogelonderzoek (SOVON) en het Instituut voor Bos en Natuuronderzoek verwerken de verzamelde data.
  • Fenologie
    Sommige vrijwilligers noteren de aankomstdata van trekvogels. Zo krijgen we zicht op de schommelingen in de periodes waarop deze soorten hier doortrekken.
  • Punttransecttellingen
    Dit is een bijzondere teltechniek: onderzoekers noteren al hun waarnemingen die ze doen in een korte periode van 10 minuten op een bepaalde afgesproken plaats (transect). Deze data leveren vooral informatie op over de schommelingen van het aantal wintervogels doorheen de jaren.

Meer dan 750 vrijwilligers droegen de laatste 50 jaar hun steentje bij aan dit standaardwerk over vogels in onze provincie. In dit boek ontdek je alles over de 464 (onder)soorten die ornithologen ooit zagen in Limburg.

Tijdens de LIKONA-contactdag 2022 stelde Jan Stevens, één van de bezielers van het boek "Vogels in Limburg", een aantal conclusies uit de publicatie voor.

Bekijk hier het transcript.

Doe mee

Ben jij ook zo geboeid door vogels? Doe dan met ons mee. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, of je nu een beginner of een ervaren spotter bent. De werkgroep organiseert elk jaar een bijeenkomst voor alle vogelspotters en elke twee jaar een basiscursus, i.s.m. Natuurpunt.

Bekijk de realisaties van de vogelwerkgroep in het jaarboek 2022.

Word vrijwilliger

Wil je nog een stapje verder gaan? Sluit je dan aan als vrijwilliger aansluiten bij de werkgroep. Laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.