Ga verder naar de inhoud

Bloemen

Bloemen zijn een makkelijke en mooie manier om meer natuur toe te laten op het schooldomein. Ze zijn bovendien van vitaal belang voor bestuivers.

Hoe pak je dat aan?

Door minder en hoger te maaien worden gazons bloemrijker. Wist je dat paardenbloemen waardevolle voedselplanten zijn voor veel bijensoorten? Je kan ook enkel speelpaden en -zones maaien in het gazon: minder onderhoud, minder groenafval, meer speelplezier en meer biodiversiteit! Of je kunt een stukje van de speelplaats beheren als bloemenweide: meer wilde bloemsoorten door nog maar één of twee maal per jaar te maaien.

Je versnelt de ontwikkeling van een kleurrijke bloemenweide door er, mét de leerlingen uiteraard, een bloemzaadmengsel in te zaaien. Laat je hierin best begeleiden door een kenner. Ook bloembollen zijn een fijne aanvulling: als vroege lentebloeiers brengen ze snel kleur en voedsel voor bestuivers. Je kan deze bloembollen ook planten in het gazon. Kies dan “verwilderingsbollen”, die zich vanzelf verder verspreiden.

Andere manieren om je speelplaats bloemrijker te maken zijn een bloemenakkertje (met eenjarige soorten die jaarlijks opnieuw moeten worden ingezaaid, bv. in een moestuinbak), bloemenperkjes, bloemen in potten, gevelbeplanting, een kruidentuintje, moestuinplanten in bloei laten komen, enz.

Kies waar mogelijk voor wilde variëteiten en inheemse soorten omdat die het best dienen als voedsel voor bestuivers en andere dieren.

Educatief gebruik

Net zoals bij bomen zijn er tientallen lesactiviteiten te bedenken met bloemen:

  • ter inspiratie van een gedicht of schilderwerkje
  • om te leren over bestuiving en de levenscyclus van planten
  • om te leren over cirkels en symmetrie
  • voor beleving van kleuren en geuren
  • voor een onderzoek naar bestuivers en andere bloemeters

De bloemenweide samen met de leerlingen hooien is een leuke vorm van educatief beheer.

Biodiversiteit

Bloemen zijn van levensbelang voor onze insecten. Door inheemse soorten aan te planten zorg je ervoor dat veel insecten waardplanten en stuifmeel- en nectarplanten vinden op de speelplaats van jouw school!

En wat met de veiligheid?

Bloemen zullen meer bestuivers aantrekken zoals bijen, maar dat is niet gevaarlijk. Sociale bijen, zoals honingbijen en hommels, zullen pas steken als hun kolonie bedreigd wordt of als ze geklemd worden. De meeste soorten wilde bijen zijn solitair (leven alleen) en steken niet! Ook andere bestuivers, zoals zweefvliegen, zijn totaal ongevaarlijk. Alleen met wespen is het oppassen. Vooral tegen het einde van de zomer worden zij sterker aangetrokken door zoetigheid op ons menu. Maar dus niet door bloemen.

Kies de formule die het best past bij jouw school of groep

Breng jij de thema's natuur, klimaat en duurzaamheid naar je klas? 

We helpen je graag op weg. Met vormingen en netwerkmomenten voor leerkrachten én met een uitgebreid aanbod van begeleide educatieve activiteiten. Er is een gepaste formule voor elke school, voor elke klas en voor elke leerkracht.