Ga verder naar de inhoud

Een buitenklas

In een buitenklas is er meer zuurstof, de groene omgeving is rustgevend én de leerlingen komen beter tot interactie.

Als kinderen niet alleen spelenderwijs maar ook lerenderwijs in interactie gaan met de natuur, kan er meer verbondenheid met de natuur groeien. Zorg voor de leefomgeving is dan een logisch gevolg.

Bovendien is een buitenklas een fijne faciliteit voor natuurRijk leren: leren in, met en van de natuur.

Een buitenklas kan allerlei vormen en maten aannemen.

Hoe pak je dat aan?

Kies voor de buitenklas een geschikt plekje: ergens waar je niet stoort of gestoord wordt, maar ook dicht genoeg bij het schoolgebouw zodat de drempel om naar de buitenklas te gaan niet te groot wordt. Kies ook voor een plek die in het zicht ligt, als je toezicht wilt hebben op zelfstandig werkende leerlingen. Schaduw is belangrijk. Zorg dus voor een afdak of beter: plaats je buitenklas onder de bomen.

Best maakt de buitenklas deel uit van een totaalontwerp. De aanleg is afhankelijk van wat je wil. De eenvoudigste vorm van een buitenklas zijn een aantal zitstammetjes in een halve cirkel, maar het kan ook speciaal ontworpen amfitheater zijn in duurzaam hout of zelfs beton. Vaak worden speelplaatstegels, die elders op de speelplaats worden uitgebroken in een vergroeningsproject, hergebruikt om een buitenklas met stapelmuurtjes te maken. Wij vinden het in een vergroeningsproject belangrijk dat de buitenklas zo natuurlijk mogelijk is en harmonieus past in het groene decor.

Tip: je kan zitkussentjes voorzien die telkens mee naar buiten en weer naar binnen worden genomen voor een droge poep.

Educatief gebruik

De buitenklas is een plek om samen te komen voor natuurRijk leren: instructies en feedback, zelfstandig (groeps)werk, toneeltjes en andere voorstellingen, …

Natuurlijk kan de buitenklas ook tijdens de speeltijd worden gebruikt. Met een oud schoolbord erbij kunnen leerlingen er heuse vergaderingen houden of klasje spelen.

Biodiversiteit

Gebruik hoeken en kiertjes om planten te zetten. Dat is leuk voor de aankleding en goed voor de natuur. Dood hout is van groot nut voor veel insecten en schimmels. De voegen in stapelmuurtjes kunnen begroeien met speciale muurvegetatie. Een dakconstructie kan bedekt worden met een (lichtgewicht) groendak.

En wat met de veiligheid

Gun de kinderen de vrijheid en geborgenheid die een buitenklas kan bieden, en zoek naar een goed evenwicht tussen vrijheid, toezicht en afspraken.

Kies de formule die het best past bij jouw school of groep

Breng jij de thema's natuur, klimaat en duurzaamheid naar je klas? 

We helpen je graag op weg. Met vormingen en netwerkmomenten voor leerkrachten én met een uitgebreid aanbod van begeleide educatieve activiteiten. Er is een gepaste formule voor elke school, voor elke klas en voor elke leerkracht.