Ga verder naar de inhoud

Fruitbomen en bessenstruiken

Fruitbomen en bessenstruiken op school maken gezonde voeding concreet, dichtbij en vanzelfsprekend. Bovendien komen deze bomen en struiken de biodiversiteit ten goede, want het zijn goede voedselplanten voor bestuivers zoals wilde bijen.

Hoe pak je dat aan?

Laat je adviseren welke soorten je best kiest en hoe je ze moet planten door de Nationale Boomgaardenstichting . De Boomgaardenstichting heeft bijzondere aandacht voor de diversiteit aan vergeten fruitrassen en kan een ras aanraden op maat van jouw school.

Een aandachtspunt is het moment wanneer het fruit rijp is. Kies best geen bomen die vruchten dragen tijdens de zomervakantie, maar ervoor of erna. Ook hierover kan de Boomgaardenstichting je adviseren. Als er toch geoogst moet worden in de zomervakantie, kunnen de leerlingen met hun ouders of de buurtbewoners komen plukken en genieten van de oogst. Of je kan de vruchten invriezen of inmaken, zodat de leerlingen in het nieuwe schooljaar toch nog kunnen kokkerellen met de opbrengst.

Voor het snoeien is kennis van zaken nodig.

Bessenstruiken kan je in de vorm van ‘snoephaagjes’ planten of gebruiken om de moestuin af te boorden.

Educatief gebruik

Gebruik de vruchten voor een kookles of in een les over bestuiving en de levenscyclus van planten. Fruit en verwerkte producten kunnen ook verkocht worden door de leerlingen. Fruitbomen lenen zich uitstekend om (beeldend) over de seizoenen te leren: van bloesems in de lente tot vruchten in de herfst.

Biodiversiteit

Door inheemse fruitbomen en bessenstruiken te planten, zorg je mee voor het voortbestaan van deze boom- en struiksoorten.

Wanneer de fruitbomen en bessenstruiken in bloei staan, bieden de bloemetjes nectar en stuifmeel aan verschillende bijen en vlinders. De vruchten kunnen gegeten worden door kleine zoogdieren en vogels, en de bomen en struiken kunnen schuil- en nestplaatsen zijn voor al deze dieren.

En wat met de veiligheid?

Als je kiest voor een halfstam- of laagstamboom kan er veiliger geoogst worden. De leerlingen kunnen leren wat uit de natuur eetbaar is en wat (nog) niet. Je kan ook afspraken maken of en wanneer de leerlingen vrij mogen snoepen van het (klein)fruit op het schooldomein.

Rottend fruit kan wespen aantrekken, ruim gevallen fruit daarom samen met de leerlingen op.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.