Ga verder naar de inhoud

Levende constructies

Levende constructies zijn constructies met levende planten, zoals wiglo’s en wilgentunnels. Die ken je zeker wel.

Zo'n constructie is fijn op de speelplaats, want in het seizoen krijgen ze groene bladerwanden. En ze zijn bovendien multifunctioneel: gebruik een levende constructie bv. als rustplek, ontmoetingsplek, buitenklas of voor fantasiespel.

Hoe pak je dat aan?

Wil je levende constructies aanleggen volgens de regels van de kunst, dan kan je samenwerken met een professional. Zo zullen je constructies wat mooier uitgroeien en wat langer meegaan. Maar ook dan kunnen leerlingen, leerkrachten en ouders meehelpen met de aanleg ervan. Zo vergroot je de betrokkenheid en maakt het schoolteam al kennis met het onderhoud.

Je kan ook gaan voor een DIY-versie en er om de paar jaar nieuwe maken. Je vindt handleidingen online. Een wilgenhut bouw je best in de rustperiode van de planten (bv. in februari), maar niet als het vriest. Wilgentenen hiervoor kan je zelf produceren door een knotwilg aan te planten (zie hoofdstuk 12 “Plant knotbomen”) of bekomen via plaatselijke natuurverenigingen. Uitlopers moet je in de constructie meevlechten en bij te uitbundige groei moet je bijsnoeien.

Wilgen zijn snelle groeiers. Dat heeft voor- en nadelen. Een levende wilgenconstructie groeit snel dicht en is ook makkelijk bij te werken. Het nadeel is dat er daarom ook regelmatig onderhoud nodig is. En wilgen houden van vochtige bodems, dus je zal de eerste jaren zeker water moeten geven in droge periodes. Er worden daarom ook wel eens andere soorten gebruikt, zoals veldesdoorn.

Als je vooral geborgen speelruimte wil creëren, kan je ook gaan voor struikhuisjes. Plant een aantal bomen, zoals hazelaars, in een groepje bij mekaar en in de ruimte die ertussen ontstaat, kunnen de kinderen kampjes maken en meer. Dat is wat makkelijker in onderhoud (hakhoutbeheer).

Twee algemene tips:

  • Als de grond binnenin de constructie te modderig wordt, kan je de bodem met een laag houtsnippers bedekken.
  • Voorzie een veiligheidsstrook rond de planten, zodat ze niet beschadigd worden als je het gras maait. Hiervoor kan je bijvoorbeeld houtsnippers gebruiken.

Educatief gebruik

Een levende constructie kan de basis zijn van een mooie buitenklas voor natuurRijk leren, maar kan ook ruimte bieden voor bezinning of zelfs meditatie. Je kan het dierenleven onderzoeken, infobordjes maken voor en door leerlingen en aan educatief beheer doen.

Biodiversiteit

Wilgen zijn bij de vroegste bloeiers in de lente en daarom een belangrijke voedselbron voor heel wat wilde bijen en andere bestuivers.

Bovendien zijn het waardplanten voor heel wat nachtvlinders.

En wat met de veiligheid?

Gun de kinderen de vrijheid en geborgenheid van dit soort constructies. Zoek naar een goed evenwicht tussen vrijheid, toezicht en afspraken.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.