Ga verder naar de inhoud

Een natuurlijk evenwichtsparcours

Klimmen en klauteren: een gedroomde uitdaging voor jonge kinderen. Ze verleggen hun grenzen én ontwikkelen hun motoriek.

Bovendien is een evenwichtsparcours uit natuurlijke materialen gratis en ecologisch.

Hoe pak je dat aan?

Werk bij voorkeur met natuurlijke materialen uit de omgeving en recuperatiematerialen. Dat is het meest ecologisch en goedkoop. Als er bv. een zieke boom moet worden gekapt op het schooldomein, kan je die hergebruiken in een natuurlijk evenwichtsparcours, als liggende stam, als stapstammetjes, in een takkenmikado, enz. Spreek ook je lokaal netwerk aan: ouders, lokale natuurverenigingen of de gemeente. Je kunt ook grote natuurstenen gebruiken.

Een schoolgroenontwerper kan een doordacht ontwerp maken, waarbij delen van een doorlopend evenwichtsparcours multifunctioneel gebruikt kunnen worden als afscheiding van een boomspiegel of plantenperk of als zitgelegenheid.

Educatief gebruik

Gebruik het evenwichtsparcours tijdens de turnles, of voor een techniekles rond balans en hefboom.

Of laat de kinderen zelf eens veiligheidsinspecteur spelen. Welke risico’s ondervinden ze en vinden ze die risico’s aanvaardbaar? Staat er een speelmeerwaarde tegenover eventuele risico's?

Biodiversiteit

Rondom en onder een natuurlijk evenwichtsparcours komen veel plekken voor die niet of weinig betreden worden. Plant of zaai hier inheemse bloemplanten. Dat geeft extra kleur en je trekt er bestuivers mee aan.

En wat met de veiligheid?

De vraag of een natuurlijk evenwichtsparcours wettelijk een speeltoestel is, is minder belangrijk. Het parcours maakt deel uit van het schooldomein dat sowieso onderhevig is aan de wetgeving rond de veiligheid van speelterreinen. Die zegt dat je een goede risicoanalyse moet uitvoeren en daarvoor kan je (maar moet je niet) de Europese normen voor de veiligheid van speeltoestellen gebruiken: valdemping, knelgevaar, …

Laat je dus zeker bijstaan door een deskundige zoals de preventieadviseur van de school. Vertrek wel vanuit de speelkansen, en zoek samen naar slimme preventiemaatregelen om eventuele onaanvaardbare risico’s weg te werken.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.