Ga verder naar de inhoud

Een speelheuvel

Een speelheuvel zorgt voor reliëf en ruimte (groter speeloppervlakte en hoogteverschil), speeluitdaging en micromilieus.

Hoe pak je dat aan?

Grondverzet is duur. Het is daarom interessant een speelheuvel te maken met grond die elders op het vergroende schoolterrein wordt weggehaald. Ook weggehaalde speelplaatstegels (ontharding) kunnen gebruikt worden als fundament voor een speelheuvel.

Een wadi is een onverharde glooiing op het terrein die overvloedige neerslag kan opvangen maar ook als speelreliëf kan gebruikt worden in droge periodes.

De grote uitdaging bij speelheuvels is speelerosie: door het overvloedig lopen over de heuvel verdwijnt de beplanting en gaat de speelheuvel eroderen. Je kan dat voorkomen door bij aanleg de heuvel goed aan te drukken met een graafmachine en/of een harde onderlaag zoals bouwpuin te gebruiken, of door de heuvel te beplanten met taaie en ook wat grotere plantensoorten. Of je kan (liefst samen met de leerlingen), looppaadjes en speelzones afbakenen op de speelheuvel: andere plekken mogen niet betreden worden zodat de speelheuvel zijn stevigheid behoudt. Je kan ook andere speelelementen inbrengen om erosie te vermijden, denk bijvoorbeeld aan een glijbaan en trapjes.

Het ontwerp en de beplanting van een speelheuvel maakt best deel uit van een totaalontwerp door een schoolgroenontwerper.

Educatief gebruik

Je kan een speelheuvel gebruiken voor de turnles maar ook multifunctioneel als “tribuneachtige“ buitenklas. Of om eens een hoger perspectief te hebben voor anders waarnemen (bv. een landschapsportret). Of onderzoek eens het cultuurhistorisch gebruik van "verhogingen", bv. voor een vesting.

Biodiversiteit

Met een heuvel creëer je micromilieus: de schuine hellingen zullen droger zijn en krijgen meer of net minder zon, onderaan de heuvel komt meer regenwater samen, sommige plekjes worden sterker of net minder betreden of zijn steenachtiger. Zo een micromilieu biedt kansen voor specifieke planten- en diersoorten. Laat je voor aanplanting adviseren door een kenner.

En wat met de veiligheid?

Een speelheuvel is als onderdeel van het schooldomein onderhevig aan wetgeving rond de veiligheid van speelterreinen. Die zegt dat je een goede risicoanalyse moet uitvoeren en daarvoor kan je (maar moet je niet) de Europese normen voor de veiligheid van speeltoestellen gebruiken: valdemping, knelgevaar, … Laat je dus zeker bijstaan door een deskundige zoals de preventieadviseur van de school.

Vertrek wel vanuit de speelkansen, en zoek samen naar slimme preventiemaatregelen om eventuele onaanvaardbare risico’s weg te werken.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.