Ga verder naar de inhoud

Geologische fietsroute De Wijers

Fiets door De Wijers, het land van 1001 vijvers, en maak kennis met de geologische kenmerken van de ondergrond en zijn relaties met het reliëf, de fauna en de flora.

De ondergrond van deze streek bestaat voornamelijk uit zand: wit mioceen zand van de Formatie van Bolderberg bedekt door witgeel dekzand. Zand staat meestal symbool voor onvruchtbare landbouwgrond: vroeger verliep het leven in deze streek erg moeizaam.

Later bracht de ondergrond met steenkool rijkdom in deze streek. Maar dit nieuwe zwarte goud bracht ook een sterke verandering met zich mee: het open landschap werd meer gesloten, er werden dennen voor stuthout geplant en veel huizen gebouwd voor de alsmaar groeiende bevolking. Vaak bevatten de straatnamen in de nieuwe wijken nog informatie over hoe het hier vroeger was.

Twee fietslussen

  • De eerste lus start aan de imposante Abdijsite Herkenrode, op de grens tussen de zandige Kempen en de leemstreek. De cisterciënzers legden in Bokrijk visvijvers aan en bouwden niet enkel een imposante abdij maar ook enkele kerken, waar we inheemse natuursteen bewonderen. Vanuit de abdij fietsen we verder naar de Bolderberg, die zijn naam gaf aan een geologische formatie in Vlaanderen. Vanop deze getuigenheuvel kijken we neer op de vijvers van Terlaemen. Daarna dalen we af naar de vijvers van Zonhoven. Al zijn al deze vijvers door de mens uitgegraven toch liggen ook hier weer geologische factoren aan de oorsprong. Langs het spoor bereiken we de beruchte Paalsteen en het erachter liggende natuurgebied de Platweyers om zo, via de kerk van Kuringen, terug bij ons startpunt aan te komen.
  • De tweede lus vertrekt in Kiewit en leidt je naar het vijvercomplex van Bokrijk. Bij de Slangebeekbron werd vroeger zelfs turf gestoken. Een verlaten
    zandgroeve verderop is een geologisch kijkvenster. De indrukwekkende site van de Holsteen is zowel op geologisch als archeologisch vlak belangrijk natuur- en cultuurhistorisch erfgoed. Via het oude kolenspoor fietsen we verder op de Teut, door heidelandschap met vijvers en vennen. Bij de kapel van Ten Eikenen en de kerk van Zonhoven nemen we de natuursteen weer onder de loep. Via het vliegveld van Kiewit kom je al fietsend langs gerestaureerde vijvers in het natuurgebied terug uit bij het vertrekpunt.

Koop of bestel je boek

Dit boek is te koop in het Provinciaal Natuurcentrum.

Koop je boek aan onze balie, of bestel de wandelroute via mail. Vervolgens ontvang je een factuur. Na betaling versturen we het boek.

Deze fietsroute maakt deel uit van de reeks van geologische fiets- en wandelroutes in Limburg en is een product van de vrijwilligers van de werkgroep geologie.

Gerelateerde publicaties

Het LIKONA-jaarboek verzamelt interessante artikels over natuurstudie in Limburg, geschreven door specialisten. Deze publicatie telt 6…
De Teut in Zonhoven
Het LIKONA-jaarboek verzamelt interessante artikels over natuurstudie in Limburg, geschreven door specialisten. Deze publicatie telt 6…

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.