Ga verder naar de inhoud

Geologische fietsroute Voerstreek en Mergelland

Doe de drie fietsroutes in dit boekje en maak kennis met de geologie van deze mooie streek.

Je kunt kiezen tussen drie fietslussen:

  • het Mergelland (Nederland)
  • Voeren (Vlaanderen)
  • het land van Herve (Wallonië)

Een breed spectrum aan geologische lagen passeert de revue: zandsteenlagen (Boven-Devoon), schiefer en kwartsiet (Boven-Carboon), groenzand, zachte kalksteen en harde vuursteen (Krijt), getuigenstenen (Tertiair), grind en leem uit de ijstijd (Quartair) en actieve geologische afzettingen (b.v. kalktuf). Verschillende gesteenten zijn of waren belangrijke grondstoffen voor de industrie. Andere leverden robuuste bouwstenen en kom je in tal van historische gebouwen tegen. De oudste mijnbouwactiviteit in de Euregio Maas-Rijn, de prehistorische vuursteenmijnen van Rijckholt, ligt ook langs de fietsroute.

Koop of bestel je boek

Dit boek van 80 pagina's kost 10 euro en is te koop in het Provinciaal Natuurcentrum.

Koop je boek aan onze balie, of bestel de wandelroute via mail. Vervolgens ontvang je een factuur. Na betaling versturen we het boek.

Deze fietsroute maakt deel uit van de reeks van geologische fiets- en wandelroutes in Limburg en is een product van de vrijwilligers van de werkgroep geologie.

Gerelateerde publicaties

Het LIKONA-jaarboek verzamelt interessante artikels over natuurstudie in Limburg, geschreven door specialisten. Deze publicatie telt 6…
De Teut in Zonhoven
Het LIKONA-jaarboek verzamelt interessante artikels over natuurstudie in Limburg, geschreven door specialisten. Deze publicatie telt 6…

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.