Ga verder naar de inhoud

PNC in dialoog - Lezingenreeks: Bomen in de kijker

Klimaatbomen in de werk- en leefomgeving zijn belangrijk. Ze maken het leven in de stad gezonder en aangenamer. En ze helpen in de strijd tegen klimaatverandering.
Met drie lezingen gaan we in op de voorname rol die stadsbomen spelen en onderstrepen we de nood om bomen beter te begrijpen en te respecteren. Zo kun je enthousiast aan de slag met de bomen in je eigen tuin of buurt.

Praktisch

Dinsdag 12 september 2023, om 18:30 uur
Dinsdag 10 oktober 2023, om 18:30 uur
Donderdag 16 november 2023, om 18:30 uur
Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86, Genk
Voor Natuuronderzoekers, Gemeenten en natuuractoren, Natuurliefhebbers

Reserveren is verplicht

Meer info?

Programma

18.30 u. Onthaal

19.00 u. Verwelkoming

19.10 u. Lezing

20.10 u. Vragen en discussie

20.30 u. Receptie en netwerkmoment

Lezingen

Dinsdag 12 september 2023: Bomen beter begrijpen, ook in de tuin – Wim Peeters, lector boom- en groenbeheer, hogeschool Vives en Odisee en auteur van het boek 'Bomen Beter Begrijpen'.

Als je (tuin)bomen beter begrijpt, kun je ze ook beter beheren. Hoe staat een tak aan een boom? Waarom bloeden sommige bomen als je ze in de winter snoeit? Wim Peeters vertelt hoe bomen groeien, hoe belangrijk het is om goed te kijken, vooruit te kijken en te weten waar je naartoe wilt. Een lezing voor boomliefhebbers en boomeigenaars.
Het boek ‘Bomen Beter Begrijpen’ kun je na afloop van de lezing kopen (25 euro, contant te betalen).


Dinsdag 10 oktober 2023: Bomen, ons erfgoed – Kathleen De Clercq, lector groenmanagement, hogeschool PXL

De oudste bewoner in elke gemeente is een boom of zou dat moeten zijn. Maar hoe gaan we om met die oudjes, respecteren we hen wel voldoende? Respect begint bij herkenning, gevolgd door erkenning of waardering. We laten onze inheemse boomsoorten niet altijd uitgroeien tot bomen. Niettemin zijn kaphagen, knotvormen, berceaus en hagen wel degelijk volwaardige bomen die we tot ons groen erfgoed kunnen rekenen. Samen met Kathleen De Clercq trachten we te begrijpen waarom we vroeger knotten, hakten, kapten en vlechtten en achterhalen we of dat beheer nu nog mogelijk en zinvol is.

Donderdag 16 november 2023: Boomstad, de stad tussen de bomen – Roeland Samson, hoogleraar bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Antwerpen


Steden staan steeds meer onder druk door klimaatverandering en vervuiling, en dit ten nadele van de mensen die er wonen. Nochtans kunnen steden bijdragen tot het verlagen van onze ecologische voetafdruk. In deze grijze stressvolle omgeving is de nood aan groen bijzonder hoog. Bij het aanplanten van dat groen wordt vaak te weinig rekening gehouden met plantenwelzijn. Dit resulteert in bomen en groen onder stress, soms met de dood tot gevolg.
Mensen en bomen hebben elkaar nodig. Roeland Samson toont met deze lezing aan waarom mensen en bomen samen de stad van de toekomst moeten maken. Een stad tussen de bomen…


Je kunt elke lezing apart volgen of de volledige reeks. Deelname is gratis. Inschrijven kan tot de dag voor elke lezing.

Gerelateerde activiteiten

21
sep.
Zaterdag, 21 september 2024
Ben je een fervent vogelliefhebber, doorwinterde ornitholoog of gewoon op zoek naar een leuke dag in de natuur? Kom dan naar onze vrolijk…
11
aug.
Zondag, 11 augustus 2024
Op zondag 11 augustus neemt boswachter Eline van het Agentschap voor Natuur en Bos je mee naar het domein Hobos in Pelt. Je verkent het…

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.