De vrijwilligers van de LIKONA-bomenwerkgroep maken mensen warm voor ons unieke bomenpatrimonium door bijzondere bomen te inventariseren en de Limburgers te sensibiliseren over het belang van bomen.
Samen willen we zo:
- bestaande bomen behouden
- jonge bomen kansen geven om oud te worden
- bijdragen tot een echte bomencultuur in onze provincie
“De voorbije jaren brachten we meer dan 6.000 merkwaardige bomen op openbare domeinen, in kasteelparken en in privétuinen in kaart. We noteren van elke boom de soortnaam, de hoogte, de stamomtrek, de exacte gps-locatie en de conditie.
Het boek ‘Merkwaardige bomen in Limburg’ beschrijft een deel van de bevindingen. Nu werken we aan een publieke overzichtskaart. ”
Meld merkwaardige bomen
Een boom kan o.a. merkwaardig zijn omdat hij:
- een bijzondere standplaats of functie heeft, zoals een grensboom of kapelletjesboom
- een uitzonderlijke omvang en/of leeftijd heeft
- tot een uitzonderlijke soort of variëteit behoort
- een typische vorm heeft
- een eigen (gedocumenteerd) verhaal vertelt
Staat er een merkwaardige boom in jouw tuin of park, die we mogen bestuderen en inventariseren?
Boek in de kijker: "Merkwaardige bomen in Limburg. Op pad met bomenjagers"
Elke boom heeft zijn eigen verhaal. Zo zijn er bomen die troost bieden, bomen met een religieuze of symbolische betekenis en bomen van opmerkelijke soorten of omvang.
De LIKONA-bomenwerkgroep bundelt een selectie van 120 unieke Limburgse bomen in het recente boek “Merkwaardige bomen in Limburg”.
Doe mee: kom naar onze activiteiten
De bomenwerkgroep organiseert jaarlijks een aantal bomenwandelingen op verschillende locaties. Om de twee jaar kan je deelnemen aan de snelcursus ‘Word bomenkenner’.
Word vrijwilliger
Wil je nog een stapje verder gaan? Sluit je dan aan als vrijwilliger bij de werkgroep. Laat ons weten wie je bent en wat je graag zou willen doen.
Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?
Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.
Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.