Ga verder naar de inhoud

Werkgroep ongewervelden

De vrijwilligers van deze werkgroep brengen de aanwezigheid van verschillende soortengroepen zoals nachtvlinders, mieren of waterwantsen in onze provincie in kaart.

© Marcel Bex

De kevers, mieren, spinnen en waterwantsen van Limburg

Kleine dieren vormen een belangrijke schakel in de voedselpiramide. Gaat het niet goed met de ongewervelden, dan heeft dat invloed op alle soorten.

De werkgroep ongewervelden bezit een massa data over meer dan 1 miljoen dieren. Sinds 1980 determineerden de vrijwilligers o.m.

  • 2.660 soorten kevers
  • 555 soorten spinnen
  • 54 soorten mieren
  • 53 soorten waterwantsen

Zo'n grote hoeveelheid data is uniek in Vlaanderen en maakt het mogelijk om interessante gegevensanalyses uit te voeren, onder leiding van de Universiteit Hasselt (afdeling biostatistiek). Bij nieuwe onderzoeken vergelijken we de situatie van nu met die van enkele decennia geleden, vaak in samenwerking met studenten van de Limburgse hogescholen of de universiteit.

Die analyses geven ons een goed beeld op de toestand van de Limburgse biotopen zoals droge heide, natte heide, loofbossen of boomgaarden en vormen de basis voor een beter beheer.

Van gebiedsinventaris tot soortonderzoek

De inventarisatiegegevens van de werkgroep vormen een bron van kennis en dragen bij tot de samenstelling van de Vlaamse Rode Lijsten en de Limburgse prioritaire soorten. Op die manier dragen de vrijwilligers hun steentje bij aan de bescherming van zeldzame en kwetsbare soorten.

De werkgroep organiseert heel uiteenlopende onderzoeken:

  • gebiedsinventarissen
  • ecologische rapporten
  • analyses van de biodiversiteit
  • verspreidingsstudies
  • soortenonderzoek
  • terreinstudies

“De kennis die we verzamelen draagt bij aan de bescherming van de Limburgse fauna. Maar dat is niet alles: we maken ook anderen warm voor dit thema. Soms organiseren we een insectensafari voor het brede publiek en iedereen is welkom op onze maandelijkse bijeenkomsten.”

Peter Berx, secretaris van de werkgroep

Doe mee

Ben jij ook zo geboeid door ongewervelden? Doe dan mee met ons. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, of je nu een beginner of een ervaren onderzoeker bent.

Word vrijwilliger

Wil je nog een stapje verder gaan? Sluit je dan aan als vrijwilliger aansluiten bij de werkgroep. Laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.

Vragen?

Contacteer Luc Crevecoeur

voorzitter LIKONA-werkgroep ongewervelden

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.