Deze werkgroep is een onderdeel van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging.
Meer dan 4.000 verschillende soorten paddenstoelen
Twintig jaar geleden verscheen de Limburgse paddenstoelenatlas. De auteurs beschreven 1.587 verschillende paddenstoelensoorten in dit boek. Intussen staat de teller voor onze provincie al op 3.500 soorten.
Deze nieuwe vondsten kunnen misschien zelfs de basis vormen voor en nieuwe publicatie binnen enkele jaren.
Boek in de kijker: "Paddenstoelen in Limburg"
Dit boek helpt je op weg om paddenstoelen te herkennen: 350 foto’s tonen de meest algemene en goed herkenbare soorten. Beschrijvingen van de kenmerken per soort en een overzicht van de belangrijkste paddenstoelengebieden maken van dit boek een must voor elke paddenstoelenliefhebber.
Bijzondere paddenstoelen
Wist je dat het eigenlijk niet zo goed gaat met de paddenstoelen? Ronny Boeykens merkt een duidelijke en gestage achteruitgang van bijzondere paddenstoelen op in de Haspengouwse bossen.
Met deze lezing houdt hij een warm pleidooi voor een aangepast beheer en beleid, dat de unieke Limburgse paddenstoelen alle kansen geeft.
Wasplatengraslanden en bosreservaten
Ken je de wasplatengraslanden? Dit zijn graslanden waar onderzoekers meer dan vijf verschillende soorten wasplaten – een bijzondere familie van vaak zeldzame graslandpaddenstoelen – tellen. Die wasplaten tref je vooral aan in reservaten of in gebieden die we beschermen met een ondersteuningsovereenkomst. De mycolim-vrijwilligers adviseren beheerders voor een goed beheer en de soortensamenstelling.
Daarnaast bezoeken de vrijwilligers regelmatig de Limburgse bosreservaten om de paddenstoelen in kaart te brengen. Dit gebeurt altijd in samenspraak met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.
Doe mee
Paddenstoelenonderzoek is vaak moeilijke materie, waarvoor specialistische kennis nodig is. Toch kan iedereen meedoen aan een aantal activiteiten. Zo organiseren we regelmatig determinatie-avonden, cursussen en wandelingen.
Word vrijwilliger
Wil je nog een stapje verder gaan? Sluit je dan als vrijwilliger aan bij de werkgroep. Laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.
Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?
Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.
Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.