Ga verder naar de inhoud

Werkgroep vissen

De vrijwilligers van de LIKONA-vissenwerkgroep hebben een gezonde passie voor waterleven en staan regelmatig met hun voeten in het water. Zo verzamelen zij gegevens over de verspreiding en het voorkomen van vissen in onze provincie.

Meten om te weten

De vrijwilligers van de vissenwerkgroep verzamelen gegevens over het voorkomen en de verspreiding van vissen in natte kleine landschapselementen:

  • grachten
  • sloten
  • kleine waterlopen

Dat doen ze altijd in overleg met de dienst waterbeheer van de provincie Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Ben je benieuwd naar de activiteiten van de Vissenwerkgroep? Lees het jaaroverzicht 2023.

Beekprik, modderkruiper en rivierdonderpad

Met honderden inventarisaties op de teller deden de vrijwilligers al bijzondere vondsten.

Zo troffen zij verschillende gezonde populaties van de beekprik aan: een kwetsbare soort die voor haar voortbestaan grotendeels afhankelijk is van de Limburgse natuur. Maar ook de kleine en grote modderkruiper staan al op het lijstje, net als de zeldzame rivierdonderpad.

Buitengewoon Limburg

In 2021 blies LIKONA 30 kaarsjes uit.

Naar aanleiding van dat jubileum maakten we samen met TV-Limburg een reeks filmpjes over de Limburgse natuurvrijwilligers. In dit filmpje maak je kennis met Piet Martens van Limburgs Landschap en Jos Eykens van de vissenwerkgroep.

“In 2022 hermeanderde de provincie een stukje van de Warmbeek. Dat is niet alleen goed voor de natuurlijke waterberging, maar schept ook kansen voor de vissen in die beek. Met een aantal vrijwilligers hebben we in één trek meer dan 2.000 beekprikken verhuisd naar een geschiktere woonplaats. Zo hielpen we mee aan de bescherming van deze Europees beschermde soort. “

Jos Eykens, voorzitter LIKONA-vissenwerkgroep

Doe mee

Ben jij ook zo geboeid door vissen? Doe dan mee met ons. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, of je nu een beginner of een ervaren vissenkenner bent.

Word vrijwilliger

Wil je nog een stapje verder gaan en zelf aan onderzoek doen?

Sluit je dan aan als vrijwilliger bij de vissenwerkgroep. Laat ons weten wie je bent en wat je zou willen doen.

Vragen?

Contacteer Jos Eykens

voorzitter van de LIKONA-werkgroep vissen

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.