Ga verder naar de inhoud

41 Limburgse gemeenten kiezen voor een doordacht bomenbeleid

Met het nieuwe project “Klimaatbomen in Limburg” ondersteunen we gemeentes die inzetten op een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand. De 41 deelnemende gemeentes engageren zich om tegen 2024 stappen te zetten in hun bomenbeleid. Het project is mogelijk dankzij steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Planmatige aanpak gemeentelijk bomenpatrimonium

Sinds 2020 maken we samen de provinciale de dienst Milieu en Klimaat en met externe experten werk van een lijst van boomsoorten die geschikt zijn voor de bebouwde omgeving en het veranderende klimaat. Dankzij de steun van LSM kunnen we nu inzetten op een planmatige aanpak van het gemeentelijk bomenpatrimonium. Dat betekent dat deelnemende gemeentes rekening houden met de belangrijke functies van bomen tijdens het ontwerp, de aanleg en het beheer van hun domeinen.

Intensieve trajectbegeleiding op maat

De beginsituatie verschilt heel erg: sommige gemeenten hebben al een visie, inventarisatie en beheerplan, terwijl andere nog aan het prille begin staan. Daarom werken we op maat.

Specialisten krijgen daarbij een centrale rol. De experten die we aanduiden, gaan zelf geen inventarisaties doen of plannen maken voor de gemeenten. De gemeenten blijven daar zelf het initiatief nemen. Ze krijgen wel ondersteuning en ze vergroten hun kennis door intensieve 1-op-1 gesprekken met specialisten, via vormingen of lerende netwerken en ze kunnen rekenen op modelbestekken.

Tijdens het project kunnen gemeenten ook effectief bepaalde bomen laten evalueren en verzorgen door European Tree Technicians (ETT) en European Tree Workers (ETW). Tot slot werken we aan een vragenloket (enkel voor gemeenten) en communicatie- en sensibilisatiemateriaal.

Meer informatie

Wil je meer lezen?

Meer nieuws

Donderdag, 25 mei 2023

Heb jij (klein)kinderen tussen 5 en 18 jaar die graag buiten zijn én die weleens voor de camera willen staan? Voor enkele korte promofilmpjes en onze nieuwe educatieve brochure zijn we op zoek naar figuranten.

Maandag, 15 mei 2023

Plan jij met je vereniging een project ten voordele van de Limburgse natuur? Dan maak je kans op een provinciale projectsubsidie.

Dien je aanvraag in vóór 30 september.

Maandag, 15 mei 2023

Plan je een klasuitstap naar één van onze centra of een andere erkende organisatie met een educatief aanbod rond duurzame ontwikkeling? Dan reizen je leerlingen gratis met de reguliere bussen van De Lijn. Handig, toch?

Woensdag, 8 maart 2023
Vorig jaar was een heerlijk, natuurlijk verbonden jaar. Je leest er alles over in ons jaarverslag.
Woensdag, 8 maart 2023
Hoe herken je een wolf en wat doe je als je er een tegenkomt? Wat betekent de terugkeer van de wolf? En Waarom kiest hij voor Limburg? Deze…
Dinsdag, 24 januari 2023
Hoekenwerk met een bijenbordspel en zaadbommen maken? Of samen bijenbloemen planten? Met deze edu-actieve workshop maken je leerlingen…
Dinsdag, 10 januari 2023

De verwarming lager zetten en een dikke trui aantrekken, zo begon het ooit met Dikketruiendag. Maar we kunnen veel meer doen. Daarom heet Dikketruiendag voortaan #iktrekhetmijaan.

Dinsdag, 6 december 2022

Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.

Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.