Ga verder naar de inhoud

Eerste succesvolle kweek Grote poppenrover in Europa

Een primeur voor Limburg: het Provinciaal Natuurcentrum heeft met succes de kever ‚Äėgrote poppenrover‚Äô gekweekt. Dat is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Dit is de eerste keer dat dit in West-Europa lukt, wat aanzienlijke internationale interesse wekt.

Al in de tijd van Napoleon wist men dat eikenprocessierupsen hinder veroorzaken. Ook in Limburg zorgden deze rupsen de voorbije jaren voor heel wat overlast. Omdat de brandharen van de rupsen hevige huidirritatie veroorzaken, werden ze massaal bestreden. Meestal gebeurde dit met biociden. Het LIFE-project onderzoekt in welk mate natuurlijke vijanden kunnen worden ingezet als bestrijdingsmiddel. Door de brandharen zijn rupsen voor veel soorten oneetbaar. Maar daar heeft de inheemse grote poppenrover geen last van waardoor hij de nummer één vijand is in de bestrijding tegen de eikenprocessierups.

Internationale belangstelling

De kevers hebben de winter overleefd en er zijn nu eitjes en zowel kleine als grote larven. "Dit is een doorbraak in onze strijd tegen de eikenprocessierups. Het is de eerste keer in West-Europa dat dit lukt en er is dan ook veel interesse uit Duitsland, Engeland en Luxemburg om het kweekprogramma te bezoeken en mogelijk samen te werken.", zegt Luc Crevecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum. "Onze aanpak kan niet alleen helpen om de overlast van deze jeukende rupsen te verminderen, maar ook om de afhankelijkheid van schadelijke bestrijdingsmiddelen te verkleinen."

Winst voor gemeenten en de natuur

De provincie Limburg adviseerde de gemeentebesturen om dit jaar niet te behandelen omdat er weinig rupsen zijn. Na wat overtuiging, gingen de meeste gemeentes hierin mee. In de kernregio Bree-Kinrooi-Bocholt-Maaseik werd er zo al voor 200 000 euro bespaard. Voor Limburg wordt de besparing zelfs op 500 000 euro geschat. Dit is een aanzienlijke besparing voor het gemeentebudget en het is tegelijk positief voor de biodiversiteit.

‚ÄúBinnen het provinciebestuur vinden we het monitoren van de rupsen een belangrijke taak die we zeker verder moeten ondersteunen. Waar nodig hebben we dit jaar nesten weggezogen in plaats van te besproeien. Ook de volgende jaren willen we hier verder in blijven ondersteunen.‚ÄĚ, aldus gedeputeerde van Milieu en Natuur Bert Lambrechts.

Voorlopig worden de jonge kevers gevoed met rupsen uit Nederland omdat het aantal in Limburg heel beperkt is. Maar dat wil niet zeggen dat we ervan af zijn. Met dit project kijken we hoopvol uit naar de toekomst. We willen klaar zijn voor het moment dat de rupsen weer massaal aanwezig zijn.

Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Luc Crevecoeur via luc.crevecoeur@limburg.be of op het nummer (+32) 473 74 55 68.
Meer info over het LIFE-project: https://eikenprocessierups.life/

Beeld Grote Poppenrover door Thomas Huntke

Meer nieuws

Woensdag, 10 juli 2024
Op woensdag 10 juli werden in Bree twee jonge wulpen vrijgelaten. Deze vrijlating vormt het sluitstuk van een provinciaal…
Woensdag, 12 juni 2024
Haspengouw, anders bekeken (2024) is een boek van Eddy Dupae. Dr. Guido Creemers, Dr. Roland Dreesen, Prof. Jean Poesen en Dr. Jan Stevens…
Woensdag, 29 mei 2024
Het Provinciaal Natuurcentrum keert subsidies uit voor projecten die het leefgebied van (beschermde) soorten verbinden en versterken en zo…
Een groene speelplaats? Natuurlijk!
Donderdag, 25 april 2024
Inspiratie voor jouw speelplaatsvergroening vind je voortaan in onze nieuwe publicatie 'Een groene speelplaats? Natuurlijk!'
Maandag, 18 maart 2024
Alle actuele kennis over everzwijnen gebundeld op één website.
Donderdag, 7 maart 2024
2023 was weer goed gevuld met heerlijk natuurlijke activiteiten. Je leest er alles over in ons jaarverslag.
Dinsdag, 23 januari 2024
Via een wedstrijd op sociale media zocht het PNC naar Limburgse Duurzame Durvers. Dat zijn leerkrachten met een aanstekelijke groene kijk…
Maandag, 22 januari 2024
Het jaarboek 2023 bundelt de resultaten van enkele belangrijke natuurstudies die uitgevoerd zijn door LIKONA-vrijwilligers. Het nummer…
Vrijdag, 22 december 2023

Trek jij binnenkort met je leerlingen van de 2de of de 3de graad lager onderwijs naar Visitor Center De Wissen om er de expo te bezoeken? Dit pakket bereidt je voor op je uitstap!

Maandag, 18 december 2023
110.000 euro subsidie voor natuurverbindingen
Donderdag, 23 november 2023
Deze mini-musical (6+) over microplastics in onze wereldzee√ęn komt naar je school (of cultuurcentrum). Limburgse scholen krijgen 50%‚Ķ
Vrijdag, 13 oktober 2023

Nachtverlichting heeft een effect op onze slaap, dat wist je al. Maar ook de koolmees slaapt er slecht door, de rivierprik is ervan in de war en de glimworm vindt zijn wederhelft niet. Bij mensen verhoogt nachtverlichting mogelijk de kans op overgewicht en mentale problemen.

Vrijdag, 18 augustus 2023

De Wijers stelt zich kandidaat om Unesco Biosfeergebied te worden. Dat zijn gebieden waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat.

Donderdag, 6 juli 2023

Wist je dat het eeuwenoude kasteeldomein Meylandt unieke natuur herbergt? Het domein kreeg een opknapbeurt en vormt nu samen met de vallei van de Mangelbeek een groenblauwe ader tussen de kernen van Heusden en Zolder.

Vrijdag, 16 juni 2023

Nieuwe poelen, een extensief maaibeheer en houtkanten langs de Langkeukelbeek vormen stapstenen voor de kamsalamander, een Europees beschermde soort.

Hoge Kempen
Vrijdag, 16 juni 2023

Op 31 mei verliep de deadline voor de indiening van de plannen voor gebiedscoalities die meedingen naar de erkenning als nationaal- of landschapspark. Zes van de overgebleven 11 kandidaten zijn Limburgs. Dit najaar valt het verdict.

Maandag, 15 mei 2023

Plan je een klasuitstap naar één van onze centra of een andere erkende organisatie met een educatief aanbod rond duurzame ontwikkeling? Dan reizen je leerlingen gratis met de reguliere bussen van De Lijn. Handig, toch?

Vrijdag, 31 maart 2023

Met het nieuwe project ‚ÄúKlimaatbomen in Limburg‚ÄĚ ondersteunen we gemeentes die inzetten op een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand. De 41 deelnemende gemeentes engageren zich om tegen 2024 stappen te zetten in hun bomenbeleid. Het project is mogelijk dankzij steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Woensdag, 8 maart 2023
Vorig jaar was een heerlijk, natuurlijk verbonden jaar. Je leest er alles over in ons jaarverslag.
Dinsdag, 24 januari 2023
Hoekenwerk met een bijenbordspel en zaadbommen maken? Of samen bijenbloemen planten? Met deze edu-actieve workshop maken je leerlingen…
Dinsdag, 6 december 2022

Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.

Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.