Inwoners Borgloon werken samen aan poelen voor natuur en waterbeheer
In Borgloon is de aanleg en het herstel van poelen in volle gang. Deze stille waters zijn een belangrijke habitat voor planten en dieren, waaronder de zeldzame kamsalamander. Ook spelen ze een rol in het opvangen van regenwater en het bestrijden van droogte. Dankzij tips van inwoners zijn vier locaties aangedragen voor nieuwe of herstelde poelen.
Samen sterker voor biodiversiteit
Waar vroeger poelen het landschap sierden, zijn er nu nog maar weinig over. Om de biodiversiteit in Borgloon te versterken, slaan de stad, Natuurpunt Borgloon en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren de handen ineen. Met financiële steun van de provincie worden deze winter op tien locaties poelen aangelegd of hersteld, waaronder in Gors-Opleeuw, Kerniel en Kuttekoven. Ongeveer de helft van de locaties betreft nieuwe poelen, de rest wordt opgeknapt.
Natte stapstenen voor de kamsalamander
Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur, benadrukt het belang van poelen: “Ze vormen een essentiële habitat voor soorten zoals de kamsalamander, die het moeilijk heeft in heel Europa. Door extra poelen aan te leggen, vergroten we hun overlevingskansen.”
De poelen functioneren als “natte stapstenen” in een versnipperd landschap. Naast amfibieën profiteren ook libellen, kikkers en zeldzame planten van deze ingrepen. Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft al succesvolle projecten afgerond in Heers, Wellen en Bilzen. In de lente van 2025 moeten ook de poelen in Borgloon helemaal klaar zijn.
Een toekomst voor natuur en mens
Dit project laat zien wat samenwerking kan betekenen: inwoners, organisaties en overheden werken samen aan een biodivers en veerkrachtig landschap. De poelen helpen niet alleen planten en dieren, maar ook de inwoners van Borgloon met een betere waterhuishouding en een fraaier landschap.
Meer nieuws
Trek jij binnenkort met je leerlingen van de 2de of de 3de graad lager onderwijs naar Visitor Center De Wissen om er de expo te bezoeken? Dit pakket bereidt je voor op je uitstap!
Nachtverlichting heeft een effect op onze slaap, dat wist je al. Maar ook de koolmees slaapt er slecht door, de rivierprik is ervan in de war en de glimworm vindt zijn wederhelft niet. Bij mensen verhoogt nachtverlichting mogelijk de kans op overgewicht en mentale problemen.
De Wijers stelt zich kandidaat om Unesco Biosfeergebied te worden. Dat zijn gebieden waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat.
Wist je dat het eeuwenoude kasteeldomein Meylandt unieke natuur herbergt? Het domein kreeg een opknapbeurt en vormt nu samen met de vallei van de Mangelbeek een groenblauwe ader tussen de kernen van Heusden en Zolder.
Nieuwe poelen, een extensief maaibeheer en houtkanten langs de Langkeukelbeek vormen stapstenen voor de kamsalamander, een Europees beschermde soort.
Op 31 mei verliep de deadline voor de indiening van de plannen voor gebiedscoalities die meedingen naar de erkenning als nationaal- of landschapspark. Zes van de overgebleven 11 kandidaten zijn Limburgs. Dit najaar valt het verdict.
Plan je een klasuitstap naar één van onze centra of een andere erkende organisatie met een educatief aanbod rond duurzame ontwikkeling? Dan reizen je leerlingen gratis met de reguliere bussen van De Lijn. Handig, toch?
Met het nieuwe project “Klimaatbomen in Limburg” ondersteunen we gemeentes die inzetten op een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand. De 41 deelnemende gemeentes engageren zich om tegen 2024 stappen te zetten in hun bomenbeleid. Het project is mogelijk dankzij steun van Limburg Sterk Merk (LSM).
Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.
Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.
Doe mee
Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.