Ga verder naar de inhoud

Onze missie en visie

Samen met onze partners zetten we onze schouders onder een sterke en gezonde biodiversiteit in Limburg en een breed draagvlak voor natuur en duurzame ontwikkeling.

 • Met een uitgebreid educatief aanbod maken we kinderen en jongeren warm voor de thema’s natuur, klimaat en duurzaamheid.
 • Met advies, informatie en subsidies helpen we onze partners op weg. Zo dragen we bij aan concrete veranderingen op het terrein.

De SDG’s of Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de Europese en Vlaamse natuurwetgeving vormen daarbij onze leidraad.

Kenniscentrum

Dankzij de inbreng van vrijwilligers, medewerkers en partners hebben we een pak kennis over de thema’s natuur, klimaat en duurzaamheid in huis.

Ben je zelf op zoek naar informatie? Duik in onze kennisbank met artikels, video’s en informatie over natuur- en duurzaamheidsthema’s. Of spijker je kennis bij tijdens één van onze activiteiten.

Onze thema's

Als kenniscentrum gaan we thematisch te werk. Groene speelplaatsen en natuurverbindingen zijn de belangrijkste thema’s waarover we kennis en know-how in huis hebben. Deze én de andere thema’s waar we rond werken vallen onder de provinciale bevoegdheden of zijn specifieke beleidskeuzes.

3 structurele netwerken

Onze baseline "Natuurlijk verbonden" vat het al samen: werken aan een natuurrijke en duurzame provincie, dat doe je niet alleen. Drie netwerken van vrijwilligers, professionals en specialisten vormen een essentieel onderdeel van onze organisatie:

 • LIKONA, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie
  Meer dan 500 vrijwilligers onderzoeken en inventariseren de Limburgse natuur. De kennis die zij zo opdoen, draagt bij aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van de Limburgse biodiversiteit.
  Word jij ook één van onze vrijwilligers?
 • Netwerk Citizen Science
  Met dit netwerk coördineren we burgerwetenschappelijke onderzoeken rond de thema’s natuur, milieu en klimaat. Zo verzamelen we gegevens én betrekken we burgers bij belangrijke duurzaamheidsvraagstukken.
  Een voorbeeld van een recent onderzoeksproject is “In de BRES voor water”.
 • Netwerk Educatie
  Met dit netwerk brengen we natuurgidsen, natuurcentra en onderwijsprofessionals samen.

Samen voor een biodiverser en natuurrijk Limburg

Bouwen aan een groene en duurzame provincie, dat doen we niet alleen. Doe jij ook mee?