Ga verder naar de inhoud

Buiten de lijntjes - Contactdag Netwerk Educatie

Ontdek hier het programma van de Contactdag Netwerk Educatie.

Welkom op de contactdag Netwerk Educatie!

Vandaag laten we de klasmuren achter ons en trekken we naar buiten! We nodigen je uit om buiten de lijntjes te kleuren, de speelplaats om te toveren tot een openluchtklas en te ontdekken hoe leren en spelen hand in hand gaan. Want buiten gebeurt het: daar verkennen, bewegen en ontdekken we. En vooral… daar spelen we! Onbegrensd spelen om energie op te doen, om te ontspannen én om te leren—want leren doe je altijd als je speelt.

Bij aankomst op de parking van Domein Gerhagen staan de spelmeesters van Nogaliet al klaar om je met open armen en prikkelende spelelementen te verwelkomen. Zin om meteen in actie te komen? Duik er direct in! Wil je liever rustig starten? Wandel dan mee naar de centrale ontvangstruimte, waar een uitdagend spelaanbod op je wacht.

Deze dag draait om verbinding. Samen doorbreken we de klasmuren—letterlijk!—en bouwen we een brug naar een duurzame en inspirerende leeromgeving. Misschien steken jongeren zelf wel een handje toe…

Kies je eigen pad: snuffel rond bij de inloopactiviteiten of dompel je onder in een workshop op een vast tijdstip. Inschrijven voor workshops gebeurt ter plaatse. Maak je klaar voor een dag vol speelse ontdekkingen, verrassende ontmoetingen en vernieuwende inzichten!

Hieronder vind je eerst de doorlopende activiteiten met daarna de verschillende workshops in de voor- en namiddag.

Doorlopende activiteiten
10.00 u. - 12.00 u. en 13.00 u. - 14.30 u.

LOOSE PARTS vanuit speelschema’s

Loose parts ambassadeurs PNC | Kleuteronderwijs – Lager onderwijs 1ste graad

Iets honderd keer open en dicht doen, potjes vullen en weer omkappen, water in en uitgieten ... We herkennen het allemaal. Handelingen die kinderen steeds weer herhalen. Als je speelschema’s ziet, herkent en erop kan inspelen, dan sluit je echt aan op de behoefte van kinderen. Je zit in het spoor van het kind, ervaart wat hen echt boeit en gaat dat versterken.

LOOSE PARTS vanuit diverse materialen

Speelmakers | Kleuter- en Lager onderwijs

Loose parts play is tegelijk simpel en geniaal: met een grote variatie aan losse materialen, zorg je ervoor dat kinderen zelf hun spel vormgeven. Niet iets dat dient om te spelen, maar juist al de rest dat je kan vinden. Liefst groot, hergebruikt of natuurlijk. Hier is het goede nieuws: je hoeft geen geld uit te geven aan dure speeltuigen, maar verzamelt materiaal waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Zoveel meer mogelijkheden, zoveel meer speelplezier en het kost je geen geld, geen tijd en (bijna) geen moeite.

RISICOVOL SPELEN

Speelmakers | Kleuter- en Lager onderwijs

Risicovol spelen geeft je de kans om grenzen te verleggen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Het daagt je uit, prikkelt je creativiteit en kan leiden tot spannende ervaringen. Hoewel het soms mislukkingen met zich mee kan brengen, zijn die juist waardevol om van te leren. Het is een balans tussen avontuur en voorzichtigheid die persoonlijke groei stimuleert.

KAMPEN BOUWEN

Speeldernis Voeren | Basisonderwijs

Kampen bouwen...je kan er uren over praten en uitleggen wat je allemaal leert als je kampen bouwt. Mieke zet jullie aan het werk met takken uit het nabije bos en daagt jullie uit om niet alleen op de grond, maar ook in de lucht te bouwen. Luchtkastelen en boomhutten, ze horen bij elkaar, toch?

SPELEN OP HET ZANDPLEIN

PNC GIDSEN | Basisonderwijs

Zand + water geeft modder. Annemarie trekt de laarzen aan en neemt jullie mee in de verrassende wereld van de modder: modderkeukens met de heerlijkste taarten, zandkastelen waar je voor altijd wil wonen, waterbanen … ze brengen de speelplaats tot leven en leren kinderen de diepe waarheid dat alles vloeit, niets voor eeuwig blijft.

ZANDTAPIJT MAKEN – KUNSTZINNIG SPEL IN HET ZAND

Arttuur | Basis- en Secundair onderwijs

Kunst is een universele taal waarin onze interpretatie van de werkelijkheid vorm krijgt. Zij stelt ons in de gelegenheid om de werkelijkheid van anderen te begrijpen, andere culturen te begrijpen en uiting te geven aan onze emoties. Een reuzegroot zandtapijt maken is daarvan een eenvoudig voorbeeld. Kunst met de handen in het zand, voelen en je verbeelding vormgeven.

SCHILDEREN OP DE SPEELPLAATS

Arttuur | Basis- en Secundair onderwijs

Kunst is een belangrijk fundament voor het realiseren van breinvriendelijk onderwijs. Zij vergroot de cognitieve ontwikkeling, emotionele expressie, cultureel bewustzijn en ethisch besef en kan een wezenlijke rol spelen in het leerproces (Guus Geisen, 2011). Expressie maakt de mens. Willem leert je speels omgaan met verf op de speelplaats.

3D-AVATAR MAKEN

Arttuur | Basisonderwijs

Kunst is een hefboom voor het ontwikkelen van onze intuïtie, online en in real life. Wie online actief is, kent het fenomeen van de avatar: een nieuwe identiteit die goed voelt. Indra neemt je terug mee naar de voorlopers van de avatar in een spannend creatie avontuur met 3d-avatars of pionnen in de hoofdrol.

VAN RAMMELAAR TOT RITME? VAN KLOPPEN TOT KLANK

Harmonia-coaching | Basis- en Secundair onderwijs

Kom ontdekken hoe je muziek maakt met de natuur en afvalmaterialen! We duiken in de wereld van natuurinstrumenten en creatieve instrumenten, gemaakt van afvalmaterialen. Onder leiding van Els bouwen we samen ritmes op, van eenvoudige klanken tot meer complexe improvisaties en samenspel.

CONSTRUCTIESPELEN

PNC GIDSEN | Basis- en Secundair onderwijs

Wil je techniek of STEM naar buiten brengen maar weet je niet hoe? Ontdek hoe je met bouwpakketten van Creatool, ook zonder begeleiding, de creativiteit en technische vaardigheden van je leerlingen kunt stimuleren. Bouw torens, kastelen met ophaalbruggen en zelfs zeepkisten. Wie weet organiseren we zelfs een race!

VERTRAGEN EN VERSTILLEN

Yoehee - Elke Hermans | 13u-14u30 | Basisonderwijs

Creatief bezig zijn in de natuur en de tijd uit het oog te verliezen, om in je flow te komen en gewoon te genieten, is essentieel om je goed te voelen in je vel. Ontdek waarom dit zo belangrijk is, waarom wij als mens nood hebben aan vertragen en tot rust komen in de natuur. Ontdek waarom je hiervan je priori-tijd zou maken, ook op school.

EEN HOND OP SCHOOL

Kids4wards | Basis- en Secundair onderwijs

Grote onderwijsvernieuwers spraken al over de meerwaarde van een hond in de klas. Door de aanwezigheid van een hond in school zijn kinderen emotioneel meer betrokken. De hond draagt eveneens bij aan een beter leerklimaat, meer leersucces en betere sociale vaardigheden. Er komt heel wat kijken bij de inzet van een schoolhond. Kom je informeren en test of je er klaar voor bent.

THEATER BELEVEN

Stef Geers | Voor iedereen

Stef parkeerde zijn woonwagen bij de toegang tot ons speelplein. En natuurlijk komt hij meespelen, wat dacht je? Het spel van Stef is een beetje anders, het nodigt je in stilte uit om mee te spelen, vol verwondering toe te kijken en met een glimlach weer te vertrekken. Ga tussendoor een kijkje nemen en doe gewoon mee. Onvergetelijk inspirerend.

DE REFLECTIETOREN

PNC - MOS | Basis- en Secundair onderwijs

Na een uurtje spelen, vragen sommigen zich waarschijnlijk af wat ze allemaal deden en waarom dat spel zo belangrijk is. Aan de reflectietoren gaan we met jullie in gesprek over mogelijkheden, kansen en gemiste kansen. Iedereen welkom voor een feedbackbabbel.

Workshops | Voormiddag

Inschrijven vanaf 10.00 u. (ticketsysteem) – Start: 10.30 u.

TALENTENHUT

Yoehee - Elke Hermans | 10u30 – 12u30 | Basisonderwijs en 1ste graad Secundair onderwijs

Elk kind, elke jongere heeft talenten. Dikwijls zitten die talenten in kleine dingen en zijn ze niet altijd zichtbaar. Door het bouwen van een hut kan je als begeleider leren om talenten te zien bij kinderen. Als een kind zicht heeft op de eigen talenten, dan kan het die meer inzetten. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer veerkracht, zeker wanneer het kind door het bouwen van de hut en jouw begeleiding ze zelf mee ontdekt.

Wil je je skills als talentenfluisteraar/zorgleerkracht buiten in de natuur kunnen inzetten of wil je als leerkracht met meerdere leerlingen tegelijk aan hun talenten werken? Dan is deze workshop iets voor jou.

Deze workshop duurt 2u.

WANDELEN MET WISKUNDE EN WETENSCHAP

PNC – JANA DECKERS | 11u30 | Secundair onderwijs

De natuur zit vol wiskunde. Wiskunde is doordrongen van de natuur. Overal waar je kijkt zie je de gulden snede, fractalen, spiralen van exponentiële groei en noem maar op. De wetenschap wil de wetten van de natuur achterhalen. Waar kan dat beter dan in de natuur? Hoe kan dat beter dan met de natuur en van de natuur? Jana neemt je mee op een wandeling waardoor het mysterie van de natuur een nog mooier avontuur wordt.

WILDE BIJEN – HERKENNEN EN ANGST WEGNEMEN

PNC – JAN THIJS | 10u30 en 11u30 | Secundair onderwijs

Je kent ze wel, onze vrolijke vliegende zoemers die velen onder ons schrik aanjagen. Sommige hebben een harig jasje, andere kiezen voor geel met een zwart accent. Wilde bijen, levensnoodzakelijke bestuivers en speelplaatsbewoners. Jan neemt je mee in de wondere wereld van de wilde bijen en toont je hoe je best met wilde bijen omgaat. Eens ze je vriend zijn, kan je ze niet meer missen.

BUSHCRAFT OP DE SPEELPLAATS

PNC | 11u30 | Basis- en Secundair onderwijs

Vuur, het fascineert ons allemaal. Op school en in natuurgebieden beginnen de alarmbellen al te rinkelen als het woord vuur nog maar ter sprake komt. Toch blijven we erdoor aangetrokken. In deze workshop leer je zelf een vuurtje aanleggen, aansteken en verantwoordelijk omgaan met vuur. En wat meer is, de vuurtjes die jullie tijdens deze workshop aanleggen, hebben we nodig om de soep voor de lunch op te koken: nuttig en nodig dus!

KOKEN IN DE KLAS (SNIJTECHNIEKEN)

Mundo Rico | 11u00 – 12u00 | Kleuter en Lager onderwijs

Messen, de schrik van veel volwassenen. Kinderen zijn erdoor gefascineerd, zeker als ze er niet aan mogen komen. In sommige scholen horen we dat er in de klas soep gekookt wordt. Hoe zit het dan? Kunnen kinderen omgaan met scherp gereedschap? De specialisten van Mundo Rico leren je alles over snijtechnieken en veilig werken in de keuken.

GOED ETEN

Rikolto | 11u30 – 12u30 | Basis- en Secundair onderwijs

Rikolto gaat voluit voor goed eten. Gezond, ecologisch, lokaal, seizoensgebonden, fair ... kortom, ze gaan voor een duurzame omgang met voeding. Bij een kookpot wordt je ingeleid over de geheimen van de seizoenkalender om goede soep te maken op school als insteek voor Goed Eten op school. Want goed eten vormt de basis om te kunnen leren… En wat dacht je ervan om samen spreads te maken van de groenten uit de schooltuin? Of smaakwaters? En dat allemaal zonder voedsel te verspillen.

Workshops | Namiddag

Inschrijven vanaf 10.00 u. (ticketsysteem) – Start: 13.00 u.

WANDELEN MET WISKUNDE EN WETENSCHAP

PNC – JANA DECKERS | 13u30 | Secundair onderwijs

De natuur zit vol wiskunde. Wiskunde is doordrongen van de natuur. Overal waar je kijkt zie je de gulden snede, fractalen, spiralen van exponentiële groei en noem maar op. De wetenschap wil de wetten van de natuur achterhalen. Waar kan dat beter dan in de natuur? Hoe kan dat beter dan met de natuur en van de natuur? Jana neemt je mee op een wandeling waardoor het mysterie van de natuur een nog mooier avontuur wordt.

WILDE BIJEN – HERKENNEN EN ANGST WEGNEMEN

PNC – JAN THIJS | 10u30 en 11u30 | Secundair onderwijs

Je kent ze wel, onze vrolijke vliegende zoemers die velen onder ons schrik aanjagen. Sommige hebben een harig jasje, andere kiezen voor geel met een zwart accent. Wilde bijen, levensnoodzakelijke bestuivers en speelplaatsbewoners. Jan neemt je mee in de wondere wereld van de wilde bijen en toont je hoe je best met wilde bijen omgaat. Eens ze je vriend zijn, kan je ze niet meer missen.

SPORENONDERZOEK IN EN ROND HET BOS

PNC – Rita Stroobants | 13u30 – 14u30 | Basisonderwijs

Het bos zit vol sporen van bewoners en bezoekers. Soms zijn ze bewust achtergelaten, soms uit onoplettendheid, soms omdat het niet anders kon. Rita leert je het bos lezen. Samen gaan jullie op sporenavontuur in het fluisterbos. Afdrukken in de grond, een gebroken takje, een drolletje of een vies blikje, ze hebben elk hun verhaal.

Meer workshops in aantocht...

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.