Ga verder naar de inhoud

Subsidie voor biodiversiteitsprojecten

Plant jouw vereniging of gemeente een project ten voordele van de Limburgse natuur? Dan maak je misschien aanspraak op een projectsubsidie.

Een subsidie voor projecten die de Limburgse natuur versterken en natuurverbindingen vorm geven

Om in aanmerking te komen, moet je project de Limburgse natuur beschermen en het leefgebied van (beschermde) soorten verbinden en versterken. Dat kan op verschillende manieren:

 • terreinacties
 • natuuronderzoek
 • educatieve projecten
 • een combinatie van deze acties (bij voorkeur)

We geven daarbij voorrang aan projecten die (een stapsteen binnen) een natuurverbinding realiseren.

Tip! Op 20 juni overhandigen we elke Limburgse gemeente haar individueel natuurverbindingenrapport. In die rapporten ontdek je de kansen voor natuurverbindingen op het grondgebied van jouw gemeente. De rapporten bieden mogelijk inspiratie voor je dossier. Zit je al eerder met vragen? Contacteer ons gerust.

Wie komt in aanmerking?

 • Steden en gemeenten
 • Regionale Landschappen
 • Socioculturele verenigingen
 • Jeugdverenigingen
 • Onderwijsinstellingen
 • Andere organisaties

Dien je aanvraag wel altijd samen met een erkende milieu- of natuurvereniging in.

We leggen de nadruk op samenwerken. Hou hier rekening mee als je een subsidie aanvraagt. Een project dat door meerdere partners wordt gedragen maakt meer kans op een subsidie. Bovendien kennen we een hoger subsidiepercentage toe aan dit soort geĆÆntegreerde projecten.

Wat houdt deze projectsubsidie in?

Het bedrag dat je krijgt voor de uitvoering van het project, hangt af van een aantal factoren.

Werk je samen met projectpartners, dan zal het toegekende subsidiebedrag hoger zijn dan als je vereniging het project alleen uitvoert. Verder berekenen we het bedrag op basis van de raming van de projectkosten- en inkomsten. De subsidie bedraagt maximaal 24.789 euro per project.

Hoe en wanneer dien ik mijn dossier in?

Je kan een aanvraag indienen tot 30 september.

Vul het aanvraagformulier in en bezorg het ons per post of via mail (biodiversiteit@limburg.be). Om je aanvraag te vergemakkelijken, kan je vooraf je projectidee inhoudelijk aftoetsen met onze medewerkers. Dat is niet verplicht, maar helpt je wel om het dossier voor te bereiden.

Straffe realisaties

De voorbije jaren realiseerden Limburgse organisaties en gemeentes al een hele reeks mooie biodiversiteitsprojecten. Een paar opmerkelijke voorbeelden:

 • De gemeente Diepenbeek richtte samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de lokale afdeling van Natuurpunt een bestaande tunnel onder de E313 in als ecotunnel. De faunastrook in deze tunnel maakt wildpassage mogelijk.
 • Twee nieuwe poelen en een houtige natuurverbinding - bestaande uit extensief beheerd grasland, gemengde hagen en nieuwe houtkanten - versterken het leefgebied van een recent ontdekte populatie kamsalamanders in Lanaken. Dit project is een realisatie van Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de gemeente Lanaken en Natuurpunt Lanaken.
 • Natuurpunt Studie, Regionaal Landschap Lage Kempen en de gemeente Houthalen-Helchteren onderzoeken welke vleermuizen in Ter Dolen leven en welk beheer helpt om de vleermuizen nog meer kansen te geven.
Biodiversiteitsprojecten ecotunnel Diepenbeek
Biodiversiteitsprojecten kamsalamender
Biodiversiteitsprojecten vleermuis

Meer informatie

Vragen?

Contacteer Huig Deneef

coƶrdinator biodiversiteit

Samen voor een biodiverser en natuurrijk Limburg

Bouwen aan een groene en duurzame provincie, dat doen we niet alleen. Doe jij ook mee?