Ga verder naar de inhoud

Subsidie voor biodiversiteitsprojecten

Plant jouw vereniging of gemeente een project ten voordele van de Limburgse natuur? Dan maak je misschien aanspraak op een projectsubsidie.

Een subsidie voor projecten die investeren in natuurverbindingen en zo de Limburgse natuur versterken

Vanaf 2025 komen alleen projecten die de Limburgse natuur beschermen en het leefgebied van (beschermde) soorten verbinden en versterken in aanmerking voor ondersteuning. Het kan gaan over voorbereidende plannen, acties op terrein en natuuronderzoek. Een combinatie van vermelde projectcategorieën geniet de voorkeur. Educatieve of sensibiliserende activiteiten kunnen het project ondersteunen, maar mogen geen hoofddoelstelling zijn.

Natuurverbindingenrapporten als inspiratie

Elke Limburgse gemeente heeft in 2023 een rapport ontvangen dat de lokale kansen voor natuurverbindingen goed beschrijft. Deze documenten kunnen een bron van inspiratie betekenen voor jouw project.

Bekijk de natuurverbindingenrapporten

Wie komt in aanmerking?

  • Steden en gemeenten
  • Natuurverenigingen
  • Regionale Landschappen
  • Socioculturele verenigingen
  • Jeugdverenigingen
  • Onderwijsinstellingen
  • Andere organisaties

Dien je aanvraag wel altijd samen met een erkende milieu- of natuurvereniging in.

Raadpleeg de lijst erkende milieu- en natuurverenigingen

Samen sterk

We leggen de nadruk op samenwerken. Hou hier rekening mee als je een subsidie aanvraagt. Een project dat door meerdere partners wordt gedragen maakt meer kans op een subsidie. Werk je samen met projectpartners, dan zal het toegekende subsidiebedrag ook hoger zijn.

Het toegekende bedrag

Het toegekende bedrag hangt af van een aantal factoren. We berekenen het bedrag op basis van de raming van de projectkosten en -inkomsten. De subsidie bedraagt minimaal 5 000 euro en maximaal 30 000 euro per project.

Hoe en wanneer dien ik mijn dossier in?

Je kan een aanvraag indienen tot 15 januari.

Vul het aanvraagformulier in en bezorg het ons per post of via mail (biodiversiteit@limburg.be). Om je aanvraag te vergemakkelijken, kan je vooraf je projectidee inhoudelijk aftoetsen met onze medewerkers. Dat is niet verplicht, maar helpt je wel om het dossier efficiënter voor te bereiden. Lees ook goed alle voorwaarden van het subsidiereglement.

Communiceer, communiceer

Krijg je een biodiversiteitssubsidie toegekend, is communicatie zeer belangrijk. Zo moet je bij elke communicatie over je project de financiële steun van de provincie duidelijk vermelden.

Het is ook zeer belangrijk dat de provinciale projectopvolger blijvend wordt geïnformeerd. De projectindiener leest dan ook best grondig het toekenningsbesluit en stelt zich pro-actief op.

Straffe realisaties

De voorbije jaren realiseerden Limburgse organisaties en gemeentes al een hele reeks mooie biodiversiteitsprojecten. Een paar opmerkelijke voorbeelden:

  • De gemeente Diepenbeek richtte samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de lokale afdeling van Natuurpunt een bestaande tunnel onder de E313 in als ecotunnel. De faunastrook in deze tunnel maakt wildpassage mogelijk.
  • Twee nieuwe poelen en een houtige natuurverbinding - bestaande uit extensief beheerd grasland, gemengde hagen en nieuwe houtkanten - versterken het leefgebied van een recent ontdekte populatie kamsalamanders in Lanaken. Dit project is een realisatie van Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de gemeente Lanaken en Natuurpunt Lanaken.
  • Natuurpunt Studie, Regionaal Landschap Lage Kempen en de gemeente Houthalen-Helchteren onderzoeken welke vleermuizen in Ter Dolen leven en welk beheer helpt om de vleermuizen nog meer kansen te geven.
Biodiversiteitsprojecten ecotunnel Diepenbeek
Biodiversiteitsprojecten kamsalamender
Biodiversiteitsprojecten vleermuis

Vragen?

Contacteer Huig Deneef

coördinator biodiversiteit

Samen voor een biodiverser en natuurrijk Limburg

Bouwen aan een groene en duurzame provincie, dat doen we niet alleen. Doe jij ook mee?