Ga verder naar de inhoud

Invasieve uitheemse soorten

Bepaalde uitheemse dieren en planten vormen een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit. Omdat ze lokale soorten beconcurreren of overwoekeren bijvoorbeeld.

Sommige uitheemse planten of dieren vinden hun weg naar onze regio. Dat gebeurt vaak toevallig , als ze ‘meeliften’ met schepen of vrachtwagens. Of ze worden als tuinplant geïntroduceerd.

Meestal kan dat geen kwaad. Maar sommige uitheemse dieren of planten brengen het natuurlijk evenwicht in onze natuur wel in gevaar. Die invasieve exoten vormen zelfs één van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit.

Preventie en kennisoverdracht

Om te vermijden dat invasieve uitheemse soorten zich hier vestigen of zich verder verspreiden, doen we aan preventie en kennisoverdracht:

  • praktische opleidingen voor groenarbeiders
  • structureel platform voor gemeentelijke groen- en milieuambtenaren
  • infosessies voor natuurgidsen
  • onderzoek en beheer van de Amerikaanse stierkikker in Ham (i.s.m. PXL Bioresearch, Regionaal Landschap Lage Kempen en het Instituut voor Bosonderzoek)

Ook jij kan helpen

Wist je dat de meeste uitheemse soorten hier terechtkomen via onze tuinen? Die dieren of planten zijn niet altijd schadelijk, maar ze kunnen dat wel worden als ze uit de tuin ontsnappen. Denk maar aan de stierkikker of de Japanse duizendknoop, die hun weg naar de natuur vonden via de tuinen.

Kies dus bewust als je je tuin inricht:

  • Vraag in je tuincentrum naar niet-invasieve soorten voor in je tuin of vijver.
  • Kan je nog wat extra hulp gebruiken daarvoor? Laat je bijstaan door een expert: de Limburgse klimaattuincoaches bijvoorbeeld, of een tuinranger van Inverde.

Merk je uitheemse invasieve soorten op in de natuur?

Hindersoorten in onze kennisbank

Vragen?

Els Luyckfasseel - coördinator De Wijers
Thomas Impens - coördinator natuurverbindingen

Contacteer Els Luyckfasseel en Thomas Impens

met je vragen over de aanpak van invasieve uitheemse soorten.

Samen voor een biodiverser en natuurrijk Limburg

Bouwen aan een groene en duurzame provincie, dat doen we niet alleen. Doe jij ook mee?