Rapport na rapport bevestigt dat ons klimaat in razend tempo verandert.
De gevolgen zijn overal merkbaar: droogte en regenpieken, extreme temperaturen en een stijgende zeespiegel. Sinds 1850 steeg de temperatuur wereldwijd 1,1°C en in België al meer dan 2°C.
Jongeren liggen terecht wakker van het klimaat en trekken de straat op. Hoe ga je hier als leerkracht mee om? En hoe praat je met ontkenners over dit thema? We verweven het thema klimaat structureel in ons aanbod: van begeleide educatieve programma’s voor leerlingen tot vormingen voor leerkrachten.
Weet waarover je spreekt
Met feitenkennis sta je een pak sterker in je schoenen als je over het klimaat spreekt. Daarom bundelden we een aantal wetenschappelijk onderbouwde feiten (o.a. uit de rapporten van het Interngovernmental Panel on Climate Change, IPCC) in een factsheet voor leerkrachten, educatieve gidsen en geïnteresseerden.
Begeleide educatieve programma's met aandacht voor klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid
Onze gidsen nemen kinderen en jongeren mee op een speelse, ervaringsgerichte schooluitstap. Het thema klimaat loopt als een rode draad door een aantal begeleide programma’s:
- Op stap voor het klimaat (3de graad lager onderwijs)
- Klimaatwandeling (3de graad basisonderwijs en 1ste graad secundair onderwijs)
- In het oog van de storm (1ste graad secundair onderwijs)
- Een bos, meer dan alleen bomen (1ste graad secundair onderwijs)
- Climate clash (2de en 3de graad secundair onderwijs)
- Visionaire toekomstwandeling (3de graad ASO)
Klimaattraject voor scholen
Wil je de klimaatimpact van jouw school verkleinen? Start een MOS-klimaattraject en verdiep je samen met je leerlingen in het thema klimaat. Bedenk mogelijke acties en creëer écht impact. De MOS-begeleider coacht en inspireert je hierbij.
Klimaatwandelingen: ook voor volwassenen
Als organisatie kan je een gratis klimaatwandeling aanvragen voor je groep. Onze gids neemt de deelnemers mee voor een korte wandeling van ongeveer 3 kilometer, op een zelfgekozen plaats. Gedurende een tweetal uur maak je kennis met de invloed van de klimaatverandering op je directe omgeving én wat je zelf kunt doen.
Uitleenbare educatieve materialen
Limburgse scholen kunnen gratis educatieve materialen lenen. Voor een les over het klimaat, kan je volgende materialen reserveren:
- Energiekoffer voor het basisonderwijs
- Energierugzak voor het secundair onderwijs
Klimaateducatie in onze kennisbank
- "Hoezo, het klimaat verandert? 8 essentiële vragen over de klimaatverandering."
Factsheet voor leerkrachten en educatieve gidsen - "Wat bomen ons vertellen over de geschiedenis van het klimaat, mensen en bossen."
Video: lezing door prof. Valerie Trouet (University of Arizona) tijdens de LIKONA-contactdag 2021
Gerelateerde activiteiten
MOS-actieweek #iktrekhetmijaan
MOS-café - SAVE THE DATE
Teach Up! 2030
Kies de formule die het best past bij jouw school of groep
Breng jij de thema's natuur, klimaat en duurzaamheid naar je klas?
We helpen je graag op weg. Met vormingen en netwerkmomenten voor leerkrachten én met een uitgebreid aanbod van begeleide educatieve activiteiten. Er is een gepaste formule voor elke school, voor elke klas en voor elke leerkracht.