Ga verder naar de inhoud

Klimaateducatie

Klimaat is een hot topic. Hoe maak je dit thema bespreekbaar (in de klas)?

Rapport na rapport bevestigt dat ons klimaat in razend tempo verandert.

De gevolgen zijn overal merkbaar: droogte en regenpieken, extreme temperaturen en een stijgende zeespiegel. Sinds 1850 steeg de temperatuur wereldwijd 1,1°C en in België al meer dan 2°C.

Jongeren liggen terecht wakker van het klimaat en trekken de straat op. Hoe ga je hier als leerkracht mee om? En hoe praat je met ontkenners over dit thema? We verweven het thema klimaat structureel in ons aanbod: van begeleide educatieve programma’s voor leerlingen tot vormingen voor leerkrachten.

Weet waarover je spreekt

Met feitenkennis sta je een pak sterker in je schoenen als je over het klimaat spreekt. Daarom bundelden we een aantal wetenschappelijk onderbouwde feiten (o.a. uit de rapporten van het Interngovernmental Panel on Climate Change, IPCC) in een factsheet voor leerkrachten, educatieve gidsen en geïnteresseerden.

Begeleide educatieve programma's met aandacht voor klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid

Onze gidsen nemen kinderen en jongeren mee op een speelse, ervaringsgerichte schooluitstap. Het thema klimaat loopt als een rode draad door een aantal begeleide programma’s:

Klimaattraject voor scholen

Wil je de klimaatimpact van jouw school verkleinen? Start een MOS-klimaattraject en verdiep je samen met je leerlingen in het thema klimaat. Bedenk mogelijke acties en creëer écht impact. De MOS-begeleider coacht en inspireert je hierbij.

Klimaatwandelingen: ook voor volwassenen

Als organisatie kan je een gratis klimaatwandeling aanvragen voor je groep. Onze gids neemt de deelnemers mee voor een korte wandeling van ongeveer 3 kilometer, op een zelfgekozen plaats. Gedurende een tweetal uur maak je kennis met de invloed van de klimaatverandering op je directe omgeving én wat je zelf kunt doen.

Uitleenbare educatieve materialen

Limburgse scholen kunnen gratis educatieve materialen lenen. Voor een les over het klimaat, kan je volgende materialen reserveren:

  • Energiekoffer voor het basisonderwijs
  • Energierugzak voor het secundair onderwijs

Klimaateducatie in onze kennisbank

Gerelateerde activiteiten

MOS-actieweek #iktrekhetmijaan

Maandag, 17 februari 2025

MOS-café - SAVE THE DATE

Dinsdag, 25 februari 2025

Teach Up! 2030

Donderdag, 20 maart 2025

Kies de formule die het best past bij jouw school of groep

Breng jij de thema's natuur, klimaat en duurzaamheid naar je klas? 

We helpen je graag op weg. Met vormingen en netwerkmomenten voor leerkrachten én met een uitgebreid aanbod van begeleide educatieve activiteiten. Er is een gepaste formule voor elke school, voor elke klas en voor elke leerkracht.