Zet je school op de Groene Kaart
MOS is maatwerk, want elke MOS-school krijgt individuele coaching van een persoonlijke MOS-begeleider. Bovendien maakt je school deel uit van een groeiende beweging.
MOS-school worden is gratis. Elke Limburgse basis- of secundaire school die werkt rond duurzame ontwikkeling kan MOS-school worden. Staat jouw school al op de Groene Kaart van MOS? Na je registratie contacteert onze MOS-begeleider het aanspreekpunt van jouw school.
Vormingen op aanvraag: MOS komt naar je toe
Onze begeleiders geven ook vormingen op maat van je school. Zo’n vorming op maat kan je volgen met een kleine werkgroep of met het hele team. We komen graag langs op een personeelsvergadering of pedagogische studiedag.
Je kan kiezen uit deze thema’s:
- Samen op weg naar een groene speelplaats
Wil je je speelplaats herinrichten mét aandacht voor biodiversiteit, rust en speel- en leerplekjes? Samen gaan we dieper in op belangrijke aandachtspunten en inspireren het team. En we blikken vooruit naar de vervolgstappen: van visie over participatief proces en educatief gebruik tot ontwerp, uitvoering en beheer. - KlimaatWijze school
Samen met de deelnemers kiezen we welke concrete klimaatsubthema’s - zoals energie, mobiliteit, voeding of ruimtegebruik - je als team zal aanpakken. We reiken methodieken en educatieve materialen aan en denken samen een eerste educatief actieplan uit. - Buiten leren in en met de schoolnatuur
Verbondenheid met de natuur is dé sleutel tot duurzaam denken en handelen. Die verbinding kunnen we o.a. ontwikkelen met buitenles- en speelactiviteiten. Met deze vorming inspireren we je om naar buiten te trekken met je klas om er te leren van, in, met en over de natuur. Op je vergroende speelplaats of een parkje of bosje om de hoek. - Aan de slag met de energiekoffer
De MOS-energiekoffer maakt onderzoekend leren concreet én draagt bij tot energiebesparing op school. Heb je graag extra uitleg over de werking van de meetinstrumenten en de opstart van een goed onderzoek? Dat kan. Je gaat zelf aan de slag zodat je het meten dadelijk onder de knie hebt. We werken rond sluipverbruik, verlichting, verwarming, isolatie en verluchting. - Met de 'whole school approach' naar een duurzame school
De 'whole school approach' helpt je om duurzaamheidsvraagstukken structureel en in samenhang in de schoolorganisatie te integreren. Daarbij staat participatie centraal. Deze workshop helpt je om de groeikansen rond educatie voor duurzame ontwikkeling binnen de school te zien en ermee aan de slag te gaan.
Onze MOS-begeleiders
Je MOS-begeleider helpt jou en het schoolteam om duurzame keuzes te maken, zowel in de lessen als daarbuiten. Je speelplaats vergroenen, werken rond klimaateducatie op school of starten met natuurRijk leren? De MOS-begeleider helpt je op weg. Na je registratie contacteert de persoonlijke MOS-begeleider het aanspreekpunt van je school.
Zelf contact opnemen? Dat kan natuurlijk ook:
Begeleiders voor het basisonderwijs
- Karel: karel.coenen@limburg.be
- Philippe: philippe.plessers@limburg.be
Begeleider voor het buitengewoon secundair onderwijs
- Hilde: hilde.boiten@limburg.be
Begeleider voor het secundair onderwijs
- Bieke: bieke.geukens@limburg.be
Ontdek meer op mosvlaanderen.be
MOS is actief in alle Vlaamse provincies. De Limburgse MOS-begeleiders organiseren activiteiten voor scholen uit onze provincie. Daarnaast biedt MOS-Vlaanderen nog veel meer informatie en ondersteuning:
- de MOS-pas voor voordelige verplaatsingen met bus of tram
- de MOS-actiedagen, zoals de jaarlijkse Buitenlesdag of #iktrekhetmijaan
- de Groene Kaart, waarmee je jouw school letterlijk “op de kaart” zet
- communicatietools waarmee je je school profileert als duurzame school
Zie je door de klimaatbomen het MOS niet meer?
We helpen je graag verder met al je vragen over educatie over natuur, klimaat en duurzaamheid.