Ga verder naar de inhoud

Groene schooldomeinen

Kiest jouw school voor een natuurrijke leeromgeving en een groene speelplaats?

Bij ons kan je terecht voor begeleiding, een subsidie en inspiratie.

Meer en meer scholen kiezen voor een groene en uitdagende leeromgeving. Goed nieuws, want de voordelen van een natuurlijk schoolterrein zijn bekend:

  • Een groene speelplaats is een prikkelende leeromgeving voor ervaringsgericht onderwijs. Van (natuur)wetenschappen tot taal of muzische vakken: dit is dé plek om aan natuurRijk leren te doen.
  • Een natuurlijk schooldomein is goed voor de plaatselijke biodiversiteit en tempert de gevolgen van de klimaatverandering.
  • Een groene omgeving heeft een positief effect op de gezondheid en het welbevinden van de leerlingen.

Laat je begeleiden

Maar hoe begin je daar nu aan, die transformatie van grijs naar groen? Uiteraard moet je vooraf nadenken hoe je het wilt aanpakken en heb je draagvlak binnen de school nodig.

Onze MOS-begeleiders staan je graag bij met een trajectbegeleiding op maat van de school. Ze helpen je met:

  • de visievorming
  • het participatief ontwerpproces
  • het educatief benutten van het nieuwe schoolgroen
  • het samenleertraject natuurRijk leren na schoolvergroening.

Alle Limburgse basis- en secundaire scholen kunnen gebruik maken van dit aanbod. Wil je zelf zo’n traject opstarten? Contacteer dan één van de MOS-begeleiders.

Een subsidie voor groene speelplaatsen

Limburgse scholen die kiezen voor een biodivers schoolterrein, kunnen daarvoor een subsidie aanvragen. Die subsidie bedraagt minimaal 5.000 en maximaal 15.000 euro en dekt 90% van de aanvaarde projectkosten.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet je project:

  • de plaatselijke biodiversiteit versterken
  • het welbevinden van de leerlingen bevorderen
  • aanzetten tot educatief gebruik van de speelplaats

Een vergroeningssubsidie gaat altijd gepaard met een intensieve begeleiding. Onze MOS-begeleiders staan je bij tijdens het proces in een voortraject én na de oplevering.

'We zijn fier dat we de vergroeningswerken van onze speelplaats grotendeels zelf hebben uitgevoerd met ons eigen team, onze leerlingen én hun ouders. Er is minder ruzie op onze groene speelplaats en we zien dat er een ander spel ontstaat, zoals kampen bouwen. We genieten dus volop.'

Elly Huysmans, directeur Methodeschool Ondersteboven Leopoldsburg

Laat je inspireren: 12 natuurlijke elementen die leven brengen op elke speelplaats

Wil je wel een speelplaats die gonst van het leven, maar zijn grote ingrepen (nog) niet aan de orde? Ook met kleinere aanpassingen zoals een wilgenhut, een kampenbouwplaats of een buitenklas kan je het verschil maken.

Een groene speelplaats? Natuurlijk!

Inspiratie voor jouw speelplaatsvergroening vind je voortaan in onze nieuwe publicatie 'Een groene speelplaats? Natuurlijk!'.

Dit boek bundelt verschillende succesvolle vergroeningsinitiatieven van Limburgse scholen. Het is in de eerste plaats een grote dankjewel aan alle Limburgse scholen die de moed en de visie hebben om hun speelplaats te vergroenen! En uiteraard hopen we dat andere scholen via dit boek goesting krijgen om ook zelf aan de slag te gaan.

Het boek is online zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

The Natural Way Forward

Van 22 tot en met 24 april 2024 ontvingen we 170 deelnemers uit 22 landen in Hasselt om van elkaar te leren over het vergroenen van speelplaatsen en 'natuurlijk' leren. Herbekijk de aftermovie of de boeiende Keynote speeches van Adam Bienenstock (Canada), Marie-Jackson (UK), Arjen Wals (NL) of Cedric Reyckaert (BE).

Webinar: "Ecologisch en educatief groenbeheer op school"

Heb je wel een groen schooldomein, maar zoek je nog je weg in het ecologische beheer ervan? De opname van dit webinar helpt je op weg.

MOS-begeleider Karel en een expertenpanel gaan in op de educatieve meerwaarde, concrete beheerplannen, de link met de eindtermen en nog veel meer.

Lezing: "Het ABC van vrij en risicovol spelen"

Wat is risicovol spelen (niet)? Waarom is het belangrijk? En vooral: hoe pak je dat aan? Helena Sienaert (Arteveldehogeschool Gent) verdiept dit thema met veel tips voor (groot)ouders, leerkrachten, jeugdleiding, enz.

Vragen?

De Limburgse MOS-begeleiders

Contacteer onze MOS-begeleiders

Heb je vragen over speelplaatsvergroening?

Specifieke projecten rond natuurverbindingen

Gerelateerde activiteiten

MOS-café - SAVE THE DATE

Dinsdag, 25 februari 2025

Buitenlesdag

Donderdag, 24 april 2025

Contactdag Netwerk Educatie

Vrijdag, 25 april 2025

Openschooltuinendag

Woensdag, 21 mei 2025

Zie je door de klimaatbomen het MOS niet meer?

We helpen je graag verder met al je vragen over educatie over natuur, klimaat en duurzaamheid.