Het jaarverslag: 2022 in tekst en beeld
Vorig jaar was een heerlijk, natuurlijk verbonden jaar. Je leest er alles over in ons jaarverslag.
Time flies when you're having fun. Een paar sprekende cijfers:
- 7.185 jongeren beleefden de natuur tijdens een educatief programma
- 130 LIKONA-vrijwilligers zakten af naar de zonnige lente-ontmoeting in en rond landcommanderij Alden-Biesen
- 16 scholen kregen een nieuwe subsidie voor de vergroening van hun schooldomein - 14 scholen rondden hun gesubsidieerde vergroeningswerken af
Meer lezen?
Meer nieuws
De Wijers stelt zich kandidaat om Unesco Biosfeergebied te worden. Dat zijn gebieden waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat.
Wist je dat het eeuwenoude kasteeldomein Meylandt unieke natuur herbergt? Het domein kreeg een opknapbeurt en vormt nu samen met de vallei van de Mangelbeek een groenblauwe ader tussen de kernen van Heusden en Zolder.
Nieuwe poelen, een extensief maaibeheer en houtkanten langs de Langkeukelbeek vormen stapstenen voor de kamsalamander, een Europees beschermde soort.
Op 31 mei verliep de deadline voor de indiening van de plannen voor gebiedscoalities die meedingen naar de erkenning als nationaal- of landschapspark. Zes van de overgebleven 11 kandidaten zijn Limburgs. Dit najaar valt het verdict.
Plan jij met je vereniging een project ten voordele van de Limburgse natuur? Dan maak je kans op een provinciale projectsubsidie.
Dien je aanvraag in vóór 30 september.
Plan je een klasuitstap naar één van onze centra of een andere erkende organisatie met een educatief aanbod rond duurzame ontwikkeling? Dan reizen je leerlingen gratis met de reguliere bussen van De Lijn. Handig, toch?
Met het nieuwe project “Klimaatbomen in Limburg” ondersteunen we gemeentes die inzetten op een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand. De 41 deelnemende gemeentes engageren zich om tegen 2024 stappen te zetten in hun bomenbeleid. Het project is mogelijk dankzij steun van Limburg Sterk Merk (LSM).
De verwarming lager zetten en een dikke trui aantrekken, zo begon het ooit met Dikketruiendag. Maar we kunnen veel meer doen. Daarom heet Dikketruiendag voortaan #iktrekhetmijaan.
Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.
Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.
Kies de formule die het best past bij jouw school of groep
Breng jij de thema's natuur, klimaat en duurzaamheid naar je klas?
We helpen je graag op weg. Met vormingen en netwerkmomenten voor leerkrachten én met een uitgebreid aanbod van begeleide educatieve activiteiten. Er is een gepaste formule voor elke school, voor elke klas en voor elke leerkracht.