Slotmoment Klimaatbende in Bree: jonge klimaatstrijders vieren hun inzet
Op vrijdag 23 mei vierden leerlingen van tien Breese scholen het slotmoment van hun klimaatjaar. Na zich een schooljaar in te hebben gezet op duurzame keuzes, kregen de leerlingen een feestelijke beloning: een picknick in het park, een podiumshow en leuke activiteiten met een klimaatsausje vol beweging en plezier. Leerlingen konden hun energie kwijt op de sappentrapper, tijdens Kanjam frisbee, met zaklopen of bij het touwtrekken.
Vorig schooljaar ondertekenden tien Breese scholen, samen met MOS en de stad Bree, het klimaatcharter. Daarmee spraken ze af om klimaatbewustzijn écht een plek te geven binnen de klas én daarbuiten. Wat volgde was een jaar vol actie, waarin ruim 600 leerlingen van 10 tot 14 jaar deelnamen aan de Klimaatbende: een educatief project waarbij ze vijf ludieke challenges aangaan rond vier klimaatthema’s: mobiliteit, voeding, energie en vergroening.
Waarom de Klimaatbende?
De Klimaatbende is méér dan een reeks leuke uitdagingen. Het project leert kinderen en jongeren oplossingsgericht leren over klimaatverandering. Geen vingerwijzingen, maar samen aan de slag gaan rond mobiliteit, voeding, energie en vergroening.
Zo verzamelden de kinderen samen meer dan 9.000 klimaatvriendelijke kilometers, leerden ze over het verbruik van digitale borden en organiseerden ze acties rond lokale voeding. Deze bende laat zien dat het klimaat geen ver-van-mijn-bed-show is, maar iets waar we hier en nu samen aan kunnen werken, ook op jonge leeftijd.
Een zaadje geplant
Bij het Provinciaal Natuurcentrum ondersteunen we MOS-initiatieven als de Klimaatbende omdat ze mooi aansluiten bij onze missie: mensen verbinden met natuur en duurzaamheid, via educatie en beleving. We geloven in de kracht van onderwijs om een duurzame houding in gang te zetten. Door kinderen actief te betrekken, creëren we bewustwording, eigenaarschap en engagement.
Bovendien biedt het project kansen om te werken aan vergroening op school, duurzame mobiliteit of het gebruik van hernieuwbare energie – thema’s die wij als PNC ook in andere projecten en samenwerkingen oppakken.
We hopen dat deze jonge klimaathelden terugkijken op een leuke dag, maar ook met trots beseffen dat ze deel uitmaken van een grotere beweging. En wie weet… misschien groeit uit de Klimaatbende wel de volgende generatie van geëngageerde burgers, leerkrachten of beleidsmakers.
Meer nieuws
Hoeveel vogels vliegen er op één dag rond in Limburg? We zullen het nooit exact weten, maar het zijn er alleszins veel! Limburg telt zo’n 142 broedvogelsoorten, en daarbovenop komen nog heel wat trekvogels en rondzwervende soorten in deze periode.
In 2022 diende Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een project in om de achteruitgang van waardevol soortenrijke graslanden in de vallei van de Herk- en Mombeek te stoppen.
Het Provinciaal Natuurcentrum zegt overtuigd ‘ja’. En dat kan in harmonie met een kennisrijk curriculum!
Trek jij binnenkort met je leerlingen van de 2de of de 3de graad lager onderwijs naar Visitor Center De Wissen om er de expo te bezoeken? Dit pakket bereidt je voor op je uitstap!
Nachtverlichting heeft een effect op onze slaap, dat wist je al. Maar ook de koolmees slaapt er slecht door, de rivierprik is ervan in de war en de glimworm vindt zijn wederhelft niet. Bij mensen verhoogt nachtverlichting mogelijk de kans op overgewicht en mentale problemen.
De Wijers stelt zich kandidaat om Unesco Biosfeergebied te worden. Dat zijn gebieden waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat.
Wist je dat het eeuwenoude kasteeldomein Meylandt unieke natuur herbergt? Het domein kreeg een opknapbeurt en vormt nu samen met de vallei van de Mangelbeek een groenblauwe ader tussen de kernen van Heusden en Zolder.
Nieuwe poelen, een extensief maaibeheer en houtkanten langs de Langkeukelbeek vormen stapstenen voor de kamsalamander, een Europees beschermde soort.
Plan je een klasuitstap naar één van onze centra of een andere erkende organisatie met een educatief aanbod rond duurzame ontwikkeling? Dan reizen je leerlingen gratis met de reguliere bussen van De Lijn. Handig, toch?
Met het nieuwe project “Klimaatbomen in Limburg” ondersteunen we gemeentes die inzetten op een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand. De 41 deelnemende gemeentes engageren zich om tegen 2024 stappen te zetten in hun bomenbeleid. Het project is mogelijk dankzij steun van Limburg Sterk Merk (LSM).
Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.
Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.
Doe mee
Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.