Ga verder naar de inhoud

Slotmoment Klimaatbende in Bree: jonge klimaatstrijders vieren hun inzet

Op vrijdag 23 mei vierden leerlingen van tien Breese scholen het slotmoment van hun klimaatjaar. Na zich een schooljaar in te hebben gezet op duurzame keuzes, kregen de leerlingen een feestelijke beloning: een picknick in het park, een podiumshow en leuke activiteiten met een klimaatsausje vol beweging en plezier. Leerlingen konden hun energie kwijt op de sappentrapper, tijdens Kanjam frisbee, met zaklopen of bij het touwtrekken.

Vorig schooljaar ondertekenden tien Breese scholen, samen met MOS en de stad Bree, het klimaatcharter. Daarmee spraken ze af om klimaatbewustzijn écht een plek te geven binnen de klas én daarbuiten. Wat volgde was een jaar vol actie, waarin ruim 600 leerlingen van 10 tot 14 jaar deelnamen aan de Klimaatbende: een educatief project waarbij ze vijf ludieke challenges aangaan rond vier klimaatthema’s: mobiliteit, voeding, energie en vergroening.

Waarom de Klimaatbende?

De Klimaatbende is méér dan een reeks leuke uitdagingen. Het project leert kinderen en jongeren oplossingsgericht leren over klimaatverandering. Geen vingerwijzingen, maar samen aan de slag gaan rond mobiliteit, voeding, energie en vergroening.

Zo verzamelden de kinderen samen meer dan 9.000 klimaatvriendelijke kilometers, leerden ze over het verbruik van digitale borden en organiseerden ze acties rond lokale voeding. Deze bende laat zien dat het klimaat geen ver-van-mijn-bed-show is, maar iets waar we hier en nu samen aan kunnen werken, ook op jonge leeftijd.

Een zaadje geplant

Bij het Provinciaal Natuurcentrum ondersteunen we MOS-initiatieven als de Klimaatbende omdat ze mooi aansluiten bij onze missie: mensen verbinden met natuur en duurzaamheid, via educatie en beleving. We geloven in de kracht van onderwijs om een duurzame houding in gang te zetten. Door kinderen actief te betrekken, creëren we bewustwording, eigenaarschap en engagement.

Bovendien biedt het project kansen om te werken aan vergroening op school, duurzame mobiliteit of het gebruik van hernieuwbare energie – thema’s die wij als PNC ook in andere projecten en samenwerkingen oppakken.

We hopen dat deze jonge klimaathelden terugkijken op een leuke dag, maar ook met trots beseffen dat ze deel uitmaken van een grotere beweging. En wie weet… misschien groeit uit de Klimaatbende wel de volgende generatie van geëngageerde burgers, leerkrachten of beleidsmakers.

Klimaatbende Bree 6
Klimaatbende Bree 7
Klimaatbende Bree 1
Klimaatbende Bree 3
Klimaatbende Bree 4
Klimaatbende Bree 5
Klimaatbende Bree 2
Klimaatbende Bree 1

Meer nieuws

Maandag, 23 juni 2025
Op het voormalige Kolenspoor, dat ooit het economische hart van Limburg bediende, begint een nieuw hoofdstuk. Wat vroeger een spoorlijn was…
Donderdag, 12 juni 2025
Op woensdag 21 mei 2025 zetten scholen in heel Vlaanderen en Brussel hun poorten open voor de jaarlijkse Openschooltuinendag, een…
Woensdag, 14 mei 2025

Hoeveel vogels vliegen er op één dag rond in Limburg? We zullen het nooit exact weten, maar het zijn er alleszins veel! Limburg telt zo’n 142 broedvogelsoorten, en daarbovenop komen nog heel wat trekvogels en rondzwervende soorten in deze periode.

Dinsdag, 13 mei 2025

In 2022 diende Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een project in om de achteruitgang van waardevol soortenrijke graslanden in de vallei van de Herk- en Mombeek te stoppen.

Dinsdag, 13 mei 2025

Het Provinciaal Natuurcentrum zegt overtuigd ‘ja’. En dat kan in harmonie met een kennisrijk curriculum!

Dinsdag, 25 maart 2025
Ook het voorbije jaar zaten we niet stil bij het PNC.
Maandag, 10 maart 2025
Limburg bevestigt zijn status als groenste provincie van Vlaanderen. Dat blijkt uit het nieuwe rapport ‘Natuur in Cijfers’, dat…
Woensdag, 5 maart 2025
Bij het PNC ondersteunen we organisaties die een project uitvoeren dat de Limburgse biodiversiteit versterkt. In 2023 diende Natuurpunt een…
Vrijdag, 14 februari 2025
Het nieuwe LIKONA Jaarboek 2024 is uit! Hierin bundelen LIKONA-vrijwilligers de resultaten van enkele belangrijke natuurstudies die in…
Donderdag, 13 februari 2025
Het project "Educatief Natuurbeheer" van Natuurpunt kon afgelopen jaar op veel interesse rekenen! Mede dankzij de steun van het PNC trokken…
Donderdag, 13 februari 2025
Vanaf 17 januari kun je De Wijers op een volledig nieuwe manier ontdekken! Het gloednieuwe wandelnetwerk biedt maar liefst 450 km aan…
Maandag, 16 december 2024
De LIKONA-werkgroep Ongewervelden vond onlangs een 6-tal nieuwe kevers die voor het eerst in België voorkomen! Eén daarvan is een klein…
Woensdag, 11 december 2024
In Borgloon is de aanleg en het herstel van poelen in volle gang. Deze stille waters zijn een belangrijke habitat voor planten en dieren,…
Dinsdag, 22 oktober 2024
Op 21 september 2024 werd het eerste natuurgebied van Natuurpunt in de Melsterbeekvallei (Heiselt, Gingelom) officieel geopend. Dankzij…
Dinsdag, 17 september 2024
Freinetschool on the MOVE in Genk is de 100ste Limburgse school die, dankzij provinciale subsidies en MOS-begeleiding, kiest voor een…
Dinsdag, 17 september 2024
Afgelopen zomer hebben enthousiaste vrijwilligers een bijzondere ontdekking gedaan tijdens de vleermuisinventarisatie van het…
Woensdag, 10 juli 2024
Op woensdag 10 juli werden in Bree twee jonge wulpen vrijgelaten. Deze vrijlating vormt het sluitstuk van een provinciaal…
Dinsdag, 2 juli 2024
Een primeur voor Limburg: het Provinciaal Natuurcentrum heeft met succes de kever ‘grote poppenrover’ gekweekt. Dat is een natuurlijke…
Woensdag, 12 juni 2024
Haspengouw, anders bekeken (2024) is een boek van Eddy Dupae. Dr. Guido Creemers, Dr. Roland Dreesen, Prof. Jean Poesen en Dr. Jan Stevens…
Woensdag, 29 mei 2024
Het Provinciaal Natuurcentrum keert subsidies uit voor projecten die het leefgebied van (beschermde) soorten verbinden en versterken en zo…
Een groene speelplaats? Natuurlijk!
Donderdag, 25 april 2024
Inspiratie voor jouw speelplaatsvergroening vind je voortaan in onze nieuwe publicatie 'Een groene speelplaats? Natuurlijk!'
Maandag, 18 maart 2024
Alle actuele kennis over everzwijnen gebundeld op één website.
Donderdag, 7 maart 2024
2023 was weer goed gevuld met heerlijk natuurlijke activiteiten. Je leest er alles over in ons jaarverslag.
Dinsdag, 23 januari 2024
Via een wedstrijd op sociale media zocht het PNC naar Limburgse Duurzame Durvers. Dat zijn leerkrachten met een aanstekelijke groene kijk…
Maandag, 22 januari 2024
Het jaarboek 2023 bundelt de resultaten van enkele belangrijke natuurstudies die uitgevoerd zijn door LIKONA-vrijwilligers. Het nummer…
Vrijdag, 22 december 2023

Trek jij binnenkort met je leerlingen van de 2de of de 3de graad lager onderwijs naar Visitor Center De Wissen om er de expo te bezoeken? Dit pakket bereidt je voor op je uitstap!

Maandag, 18 december 2023
110.000 euro subsidie voor natuurverbindingen
Vrijdag, 13 oktober 2023

Nachtverlichting heeft een effect op onze slaap, dat wist je al. Maar ook de koolmees slaapt er slecht door, de rivierprik is ervan in de war en de glimworm vindt zijn wederhelft niet. Bij mensen verhoogt nachtverlichting mogelijk de kans op overgewicht en mentale problemen.

Vrijdag, 18 augustus 2023

De Wijers stelt zich kandidaat om Unesco Biosfeergebied te worden. Dat zijn gebieden waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat.

Donderdag, 6 juli 2023

Wist je dat het eeuwenoude kasteeldomein Meylandt unieke natuur herbergt? Het domein kreeg een opknapbeurt en vormt nu samen met de vallei van de Mangelbeek een groenblauwe ader tussen de kernen van Heusden en Zolder.

Vrijdag, 16 juni 2023

Nieuwe poelen, een extensief maaibeheer en houtkanten langs de Langkeukelbeek vormen stapstenen voor de kamsalamander, een Europees beschermde soort.

Maandag, 15 mei 2023

Plan je een klasuitstap naar één van onze centra of een andere erkende organisatie met een educatief aanbod rond duurzame ontwikkeling? Dan reizen je leerlingen gratis met de reguliere bussen van De Lijn. Handig, toch?

Vrijdag, 31 maart 2023

Met het nieuwe project “Klimaatbomen in Limburg” ondersteunen we gemeentes die inzetten op een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand. De 41 deelnemende gemeentes engageren zich om tegen 2024 stappen te zetten in hun bomenbeleid. Het project is mogelijk dankzij steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Dinsdag, 24 januari 2023
Hoekenwerk met een bijenbordspel en zaadbommen maken? Of samen bijenbloemen planten? Met deze edu-actieve workshop maken je leerlingen…
Dinsdag, 6 december 2022

Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.

Jos Ramaekers (Natuurpunt) gaat in deze lezing dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.

Doe mee

Samen zetten we onze schouders onder een groene en duurzame provincie.